Külföld

Belehalt a sérüléseibe az a 16 éves fiú, akit egy 20 eurós számla miatt lőttek fejbe Görögországban

rtl.hurtl.hu

2022. december 13. 11:52

Az eset után országszerte tiltakoztak, a tüntetők több helyen is összecsaptak a rendőrökkel. 

Belehalt sebesülésébe a múlt héten az a 16 éves roma fiú, akit a Görögország északi részén lévő Szalonikiben fejbe lőtt egy rendőr – jelentette kedden a TV ERT görög közszolgálati televízió kórházi forrásokra hivatkozva.

Takisz Theodorikakosz állampolgárok védelméért felelős miniszter a Twitteren részvétét fejezte ki az áldozat családjának. Hozzátette, hogy a gyilkossági ügyet a hatóságok vizsgálják, és felszólított mindenkit, tartsa tiszteletben a munkájukat, „mert csakis ők mérlegelhetik a tényeket és a felelősség kérdését”.

A fiút december 5-én lőtték meg egy szaloniki benzinkútnál, mert elhajtott anélkül, hogy kifizette volna a 20 eurós (körülbelül 8300 forint) számláját. 

A golyó a fejébe fúródott. A rendőrség azt közölte, a tinédzser megpróbált belehajtani a kisteherautójával az őt üldöző motorbiciklis rendőrökbe, az az óta letartóztatott rendőrtiszt pedig az előzetes bírósági meghallgatáson azt vallotta, társai védelmében lőtt.

A fiút válságos állapotban szállították kórházba, a hírre pedig országszerte tüntetések robbantak ki a rendőri erőszak ellen. A helyi roma közösségek vezetői, valamint a fiú családtagjai mindenkit nyugalomra intettek. 

A megmozdulások több helyen erőszakba torkolltak, a tüntetők köveket hajigáltak a rendőrök felé és szemeteskukákat gyújtottak fel, Athén külvárosaiban pedig tüzet is nyitottak a kiérkező rendőrökre.

A tiltakozók szerint a gyilkosságnak rasszista indítékai voltak, a tüntetések során pedig több roma is megsebesült.

Nyitókép: Jánisz Koleszidisz/MTI/EPA/ANA-MPA

#Külföld#rendőri túlkapás#erőszak#görögország#gyilkosság

Címlapról ajánljuk