Külföld

Félmilliárdos kártérítés a csalással vádolt ikreknek

rtl.hurtl.hu

2022. december 11. 20:42

Az egypetéjű ikrek vizsgaeredménye szinte teljesen ugyanolyan lett, még a rossz válaszaik is megegyeztek. De ez ikreknél teljesen normális. 

Egy amerikai esküdtszék másfélmillió dolláros, azaz átszámítva majdnem hatszázmillió forintos kártérítés kifizetésére ítélt egy dél-karolinai orvosi egyetemet, mert igaztalanul vádoltak meg csalással egy vizsgázó ikerpárt – jelentette a helyi sajtó. Kayla és Kellie Bingham még 2016 májusában vett részt egy évvégi vizsgán, és az egyetemnek gyanús lett, hogy szinte teljesen megegyező válaszokat adtak.

307 kérdésből 296-ra ugyanazokat a válaszokat adták, és még 54 rossz válaszuk is ugyanolyan volt. A két hallgató ellen ezután eljárást indítottak, és egy bizottság arra az eredmény jutott, hogy összebeszéltek a vizsga alatt. Az egyetem még egy adatvizsgáló cég segítségét is kérte, ami közölte:  annak az esélye, hogy egymástól teljesen függetlenül ilyen hasonló eredménnyel vizsgázzon le két ember, az kevesebb, mint egymás után négyszer nyerni a lottón.

Az ikrek végül fellebbeztek az ítélet ellen, és nyertek. Ikrekkel foglaló szakértők az amerikai sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy egypetéjű ikreknél egyáltalán nem számít szokatlannak, hogy szinte teljesen ugyanolyan eredménnyel végezzenek el teszteket és vizsgákat. Sőt, az lenne inkább a meglepő, ha válaszaik nem lennének majdnem egyformák.

Kellie Bingham a CBS amerikai televíziónak elmondta, hogy csalási vádak után a többi hallgató ellenségesen kezdett el viselkedni velük szemben, és nem akarták elfogadni, hogy nem csaltak. Az eset annyira megrázta őket, hogy végül abba is hagyták az orvosi egyetemet, és inkább mindketten jogászok lettek, és jelenleg mindketten ugyanannál az ügyvédi irodánál dolgoznak.

Kayla Bingham a Washington Postnak elmondta, a karrierváltásról mindketten egymástól teljesen függetlenül döntöttek, és nem beszéltek össze.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

 

#Külföld#ikrek#ikerpár#egyetem#vizsga#csalás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk