Hiába a magyar vétó, az EU így is hitelt tud nyújtani UkrajnánakA magyar kormány megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyt, de az Európai Bizottság nem hagyta magát.
Külföld

Hiába a magyar vétó, az EU így is hitelt tud nyújtani Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. december 10. 20:16

A magyar kormány megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyt, de az Európai Bizottság nem hagyta magát.

Már a tagállamok is jóváhagyták azt a jogszabály-javaslatot, amelynek révén az EU a magyar blokkolási szándékok ellenére 18 milliárd euró hitelt tud nyújtani Ukrajnának, írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány kedden megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyt. A döntés Varga Mihály pénzügyminiszter mondta ki a tagországok pénzügyminisztereinek ülésén.

Az áthidaló megoldás egy költségvetésen kívüli eszköz létrehozása lett, amelyre az Európai Bizottság tett indítványt az elmúlt napokban. Így válik elkerülhetővé, hogy az uniós költségvetést módosítani kelljen, írja a hvg.hu.

Mint írják, a javaslatot a Tanács a mai napon írásbeli eljárás keretében fogadta el. A portál információi szerint az Európai Parlament hétfőn dönt a sürgősségi eljárásról és a következő napok valamelyikén el is fogadják az előterjesztést. 

Nyitókép (illusztráció): MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#eu#vétó#hitel#ukrajna#orbán-kormány#varga mihály

Címlapról ajánljuk