Külföld

Putyin felvetette az ukrajnai háborút lezárásának a lehetőségét

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 20:36

Az orosz elnök a Kirgizisztánban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” a tervek szerint halad.

Vlagyimir Putyin pénteken felvetette a háború lezárását, de továbbra is azt mondta, hogy a „katonai művelet" a terv szerint halad. 

„Az elszámolási folyamat egésze valószínűleg nehéz lesz, és eltart majd egy ideig. De így vagy úgy, a folyamat minden résztvevőjének el kell fogadnia a valóságot” – mondta az elnök.

A megjegyzések alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy Putyin a jelek szerint egy elhúzódó ukrajnai háborúra készítette fel az oroszokat, mondván, hogy katonai művelete „hosszú távú folyamat” lehet. Az orosz parancsnokok a háború elején azzal számoltak, hogy a támadás mindössze hetekig tart majd, mielőtt orosz győzelemre kerülne sor. Most már a tizedik hónapnál tart, és Oroszország több hónapja visszavonulásra kényszerül.

Minden ellenkező bizonyíték ellenére Putyin azt állította, hogy katonai művelete a tervek szerint halad. „Minden stabil. Nincsenek kérdések vagy problémák” – mondta, hozzátéve, hogy az információkat átláthatóan adják át a nyilvánosságnak.

Putyin pezsgőnek tűnő italt iszogatva fogadkozott, hogy továbbra is támadni fogja az ukrán energiahálózatot, annak ellenére, hogy felháborodtak a szisztematikus támadások miatt, amelyek milliókat taszítottak hidegbe és sötétségbe a tél beálltával.

Az elnök csütörtökön a Kremlben a katonák egy csoportjához szólt. Elismerve az Oroszország által elkövetett célzott támadásokat, Putyin Ukrajnát hibáztatta a polgári infrastruktúra elleni támadások tendenciájának elindításáért, utalva az orosz szárazföld és az elcsatolt Krím-félsziget közötti kulcsfontosságú híd felrobbantására.

Nyitókép: MTI / AP / Kreml / Szputnyik / Pool / Gavriil Grigorov

#Külföld#vlagyimir putyin#putyin#oroszország#orosz-ukrán háború#háború

Címlapról ajánljuk