Külföld

Az Orbán-kormány transzfóbiájára figyelmeztet az EU cseh elnöksége

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 13:12

A tagállamok többsége azt akarta, hogy az unió a nemekre vonatkozó inkluzív megfogalmazást alkalmazzon. 

Az EU cseh elnöksége levélben figyelmeztette a 27 tagállam nagyköveteit, hogy az „egyik küldöttség” transzfób álláspontja miatt fennáll a veszélye annak, hogy aláássák a blokk globális vezető szerepét a nemek közötti egyenlőség kérdésében. Két uniós diplomata az Magyarországot jelölte meg a Politicónak

A lap szerint a nagykövetek szerdai találkozóján a tagállamok egyértelmű többsége azt akarta, hogy az unió a nemekre vonatkozó inkluzív megfogalmazást alkalmazzon az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján, megemlítve az összes gendert. Az egyik uniós diplomata szerint azonban Magyarország képviselője azt mondta a nagyköveteknek, hogy ez a nyelvezet elfogadhatatlan. Ez azt jelenti, hogy az EU nem biztos, hogy egységes álláspontot tud képviselni a szerdán kezdődő találkozón.

Az EU elvi globális vezető szerepe forog kockán, írták a csehek szerdai feljegyzésükben. 

A hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak, mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia ebben a kérdésben Montrealban.

Egy uniós diplomata a lapnak azt mondta: a csehek által szervezett tanácskozáson 13 tagállam mély aggodalmát fejezte ki „a genderfogalom aláásására tett kísérletek” miatt.

A magyar kormány szóvivőjét is idézte a lap, aki szerint elismerik és támogatják a férfiak és nők közötti egyenlőséget a törvények szerint. Ez azt jelenti, hogy a nem és a biológiai nem ugyanazzal a jogi jelentéssel bír. 

A diplomaták szerint Magyarország nem volt egyedül az aggodalmának kifejezésével. Bulgária képviselője elmondta, hogy az összes genderre való hivatkozás ellentétes az ország alkotmánybíróságának a nemek meghatározásáról szóló döntésével. Ez nem jelenti azt, hogy Szófia blokkolná az uniós álláspontot – mondta a bolgár állandó képviselet szóvivője. 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Külföld#transzfóbia#kirekesztés#európai unió#gender

Címlapról ajánljuk