Megvan a megegyezés: az EU ársapkát vezet be az orosz olajraEgyszerre akarják megakadályozni az olajárak elszállását, és pénzügyi gondokat okozni Oroszországnak.
Külföld

Megvan a megegyezés: az EU ársapkát vezet be az orosz olajra

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 20:22

Egyszerre akarják megakadályozni az olajárak elszállását, és pénzügyi gondokat okozni Oroszországnak. 

Az EU tagállamai diplomáciai források szerint megegyeztek arról, hogy ársapkát vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra, amit legfeljebb hatvan dolláros hordónkénti áron vásárolnak meg. A megállapodást pénteken hozták tető alá, miután a még utolsónak kitartó Lengyelország is beadta a derekát – jelentette a nemzetközi sajtó.

A tagországok nagykövetei több napon át tartó intenzív tárgyalások után jutottak megegyezésre. Lengyelország és a balti államok alacsonyabb, míg az orosz olajszállításokban szerepet játszó hajózási cégekkel rendelkező Görögország, Málta és Ciprus magasabb árat szeretett volna látni.

Az ársapka célja, hogy nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák az Ukrajna ellen háborút indító Oroszországot, és stabilizálja a globális energiaárakat – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, hogy az ársapka „jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit”.

Nyitókép: Olajkutak Oroszországban. Fotó:  Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#európai unió#eu#oroszország#olaj#ársapka

Címlapról ajánljuk