Gazdaság

Szlovákia kivételt kapott: Ukrajnába exportálhatják az orosz olajból előállított üzemanyagot

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 18:50

Így a Mol érdekeltségébe tartozó pozsonyi finomító termelése is fenntarthatóvá válhat.

Az Európai Unió hozzájárult, hogy Ukrajnába exportálhassa az orosz olajból előállított üzemanyagot Szlovákia – számol be a Reuters hírügynökség.

Az Oroszországot érintő szankciók ellenére Magyarország és Szlovákia továbbra is vásárolhat csővezetéken érkező orosz kőolajat, de az ebből előállított termékeket február 5-től nem értékesítheti külföldön. A szlovák gazdasági miniszter, Karel Hirman szerdán bejelentette, hogy az EU-val folytatott tárgyalások során sikerült elérniük, hogy a magyar Mol érdekeltségébe tartozó Slovnaft pozsonyi finomítójából továbbra is exportálhasson üzemanyagot az orosz rakéta- és dróntámadások miatt energiahiánnyal küzdő Ukrajnába.

A Reuters azt írja, hogy a Slovnaft jelenleg a termelése jelentős részét exportálja. Karel Hirman szerint a kivételnek köszönhetően stabilizálódik a pozsonyi finomító jövő évi termelése és működése. A vállalat ugyanakkor azt is tervezi, hogy az orosz kőolaj felhasználásának arányát 60 százalékra szorítja vissza, hogy más piacokra is exportálhasson.

Nyitókép: Westend61 / Getty Images

#Gazdaság#európai unió#szankciók#oroszország#ukrajna#szlovákia#mol#olaj

Címlapról ajánljuk