Külföld

A volt NATO-főnök szerint ezért fognak veszíteni az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 14:47

Szerinte a Nyugat a saját pozícióját gyengíti azzal, ha az ukrán elnököt, Zelenszkijt idő előtti béketárgyalásokra kényszeríti.

Interjút készített az Al Jazeera Anders Fogh Rasmussennel, aki 2009-től 2014-ig, a Krím Oroszország általi annektálásáig volt a NATO vezetője.

A bevezetőben elhangzik, hogy a hét elején a romániai Bukarestben tartott NATO-találkozón a szövetség vezetője, Jens Stoltenberg azzal vádolta Oroszországot, hogy „a telet háborús fegyverként” használja, ugyanis Ukrajnában fagypont közeli az időjárás, és a kritikus infrastruktúrát ért orosz rakétatámadások miatt milliók maradtak áram és víz nélkül.

Rasmussentől megkérdezték, hogy hogyan nőtt a NATO jelentősége az elmúlt tíz hónapban, a háború kezdete óta. Az egykori vezető hangsúlyozta: a NATO mint szövetség nem részese ennek a háborúnak. „Lenyűgözött és elégedett voltam azzal az egységgel, amellyel a NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban Ukrajnát támogatták. Úgy gondolom, hogy az Ukrajnának küldött katonai segélyek koordinációja meglehetősen hatékonyan működött” – mondta Rasmussen, majd arról is beszélt, hogy úgy véli, a NATO-nak fokoznia kellene a fegyverek szállítását Ukrajnába. 

„Az ukránok nagy hatékonyságról tettek tanúbizonyságot az eddig kapott fegyverek használatát illetően, és ha a NATO és szövetségesei folytatják a szállítást, akkor az ukránok valóban megnyerhetik ezt a háborút a szervezetlen orosz katonai erőkkel szemben, amelyek régimódi katonai felszerelést használnak” – magyarázta. „A NATO-nak az Ukrajna feletti égbolt lezárásához szükséges összes fegyvert is le kell szállítania, légvédelmi felszerelés, rakétaelhárító, drónelhárító képességek és nagy hatótávolságú rakéták biztosításával.”

Az Al Jazeera megkérdezte Rasmussent, hogy a nyugati megbeszéléseken szóba került-e, hogy Oroszországot és Ukrajnát tárgyalóasztalhoz ültetik, és hogy ez megtörténhet-e az elkövetkező hónapokban. A volt NATO-főnök úgy reagált, hogy néhány héttel ezelőtt hallottak olyan pletykákat, hogy az Egyesült Államokban vannak bizonyos táborok, amelyek béketárgyalásokat szorgalmaznak Ukrajna és Oroszország között, de ő úgy véli, hogy ez nagy hiba, mert így a Nyugat a saját pozícióját gyengíti azzal, hogy az ukrán elnököt, Zelenszkijt idő előtti béketárgyalásokra kényszeríti.

„Zelenszkijnek kell eldöntenie, mikor van itt az ideje, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal. De senki sem hiszi, hogy Putyin őszintén venne részt az ilyen béketárgyalásokon. Ez csak csapda lenne. Nekünk Nyugaton egy dolgot kell továbbra is tennünk, mégpedig azt, hogy biztosítsuk, hogy a fegyverek szállítása és a gazdasági segítségnyújtás Ukrajnának következetes maradjon, hogy a legerősebb helyzetben legyenek ahhoz, hogy tárgyaljanak Oroszországgal, amikor eljön az ideje” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/OLEG PETRASYUK

#Külföld#nato#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#anders rasmussen#ma

Címlapról ajánljuk