Külföld

Ursula Von der Leyen inkább nem utazik Budapestre

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 19:19

Eddig minden országba ellátogatott, hogy személyesen jelentse be, pénz áll a házhoz. 

Az eddigi gyakorlattól eltérve az Európai Bizottság elnöke nem utazik személyesen Budapestre, a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadásának bejelentésére – írta a Szabad Európa a testület szóvivőjére hivatkozva. 

Eric Mamer nem adott magyarázatot az utazás elmaradásra, csupán annyit közölt, hogy a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést. 

A portál információi szerint pr-szempontból nem vette volna jól ki magát, ha a testület elnöke a rendszerszintű korrupció miatt bírált magyar vezető társaságában ünnepelte volna a többmilliárdos uniós forrás elérhetővé válását.

Ursula von der Leyen eddig minden országba ellátogatott, hogy személyesen jelentse be, pénz áll a házhoz. 

Magyarország az Unióban utolsóként kapja meg szerdán az Európai Bizottságtól a zöld jelzést. Ezt követően a következő pénzügyminiszteri tanácsülések valamelyikén, de még december 19-e előtt a tagállamoknak is rá kell majd bólintaniuk a magyar tervre, amely 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználása előtt nyithatja meg az utat, ha Magyarország a számos feltétel közül mindegyiket teljesíti.

Magyarországnak 27 kőkemény feltételt, úgynevezett szupermérföldet kellene teljesítenie 2023. március 31-ig ahhoz, hogy hozzájusson az első tételhez. Elég, ha a 27-ből egyetlenegyet nem teljesít, és elesik a kifizetéstől. 

Navracsics Tibor kedden azt mondta, a kormánynak nem sikerült megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak, ezért arra számítanak, hogy várhatóan felfüggesztenek a Magyarországnak járó pénzekből 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot).

Nyitókép: Julien Warnand/MTI/EPA

#Külföld#európai bizottság#európai unió#uniós támogatás#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk