Külföld

Már az iráni hatóságok szerint is több mint háromszáz halottja van a tüntetéseknek

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 20:26

A civilek szerint ennél lényegesen nagyobb a szám.

Több mint háromszáz halottja van a szeptember közepe óta tartó iráni tüntetéseknek, közölte hétfőn Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka, akit a helyi média idézett az MTI szerint.

A tábornok szerint a halálos áldozatok között „mártírok”, vagyis a biztonsági erők tagjai is vannak. Utalt arra is, hogy a halottak között sokan olyan ártatlan ember van, aki nem vett részt a tüntetéseken. Hadzsizadeh nem említett pontos számot, illetve azt sem, hogy a becslést mire alapozza.

A tábornok újra hangsúlyozta a teheráni vezetés hivatalos álláspontját, miszerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ide értve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Az első hivatalos összesítés azonban így is alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.

A tiltakozásokat a Mahsa Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

Az iráni helyzetről korábban mi is beszámoltunk. Az RTL Híradó arról tudósított: még az Oscar-díjas Az Ügyfél című film főszereplője, Irán egyik legismertebb színésznője is életét kockáztatja. Tarene Alidoszti egy fejkendő nélküli fotót tett közösségi oldalára, és kiállt az iráni nők jogaiért, az elnyomás ellen küzdő tüntetők mellett. A szeptember közepe óta tartó tiltakozáshullám elleni rendőri akciókban már 328-an haltak meg, és csaknem 15 ezer embert tartóztattak le.

 

Nyitókép: MTI / EPA / Sedat Suna

#Külföld#irán#tüntetés#halál#áldozat#hatóság

Címlapról ajánljuk