Külföld

Nem takarta el teljesen a fejét az iráni nő, agyonverhették az erkölcsrendészet emberei

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 16. 20:02

A rendőrség mindent tagad, szerintük hirtelen kialakuló szívproblémák jelentkeztek a 22 éves nőnél, azért halt meg több nappal a letartóztatása után.

Meghalt egy 22 éves iráni nő, miután szemtanúk vallomásai szerint megverték az erkölcsrendészet emberei. Mahsa Aminit azután tartóztatták le, hogy a rendőrség úgy találta, hogy nem takarja el rendesen a fejét az ország szigorú vallási törvényei szerint.

A rendőrség tagadja a verést, és hogy annak következtében halt volna meg a nő több nappal letartóztatása után. Szerintük hirtelen kialakuló szívproblémák jelentkeztek nála.

Amini családja viszont állítja, hogy a nő teljesen egészséges volt, és semmi olyan orvosi problémáról nem tudtak, ami megmagyarázná a hirtelen szívleállást.

A nőt kórházba szállították letartóztatása után, ahol napokig kómában volt halála előtt. Az erkölcsrendészet létezését számos iráni ellenzi, még a kormánnyal szimpatizálók is. Az utóbbi hetekben több hír is szólt arról, hogy a helyi hatóságok erőszakosan lépnek fel nőkkel szemben, emlékeztet a BBC.

Az elmúlt hónapokban iráni jogvédő aktivisták arra buzdították a nőket, hogy közterületen is vegyék le fátylukat, tiltakozásul a kötelező iszlám öltözködési szabályok miatt, noha ezzel a letartóztatást kockáztatják, mert az ország konzervatív vezetői elvárják a hatóságok kemény fellépését az „erkölcstelen viselkedéssel" szemben, írja az MTI.

Pénteken a szókimondó reformpárti politikus hírében álló Mahmúd Szadeghi volt parlamenti képviselő felszólította az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, Ali Khameneit, hogy szólaljon meg Amini ügyében. Az 1979-es forradalom után bevezetett iszlám törvények szerint a nőknek kötelező eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát kell viselniük, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A szabályszegők nyilvános megrovásra, pénzbírságra vagy letartóztatásra számíthatnak.

Évtizedekkel a forradalom után a vallási vezetők még mindig ragaszkodnak a törvény betartatásához, ennek ellenére sok nő szűk, combközépig érő kabátot és fején hátra tolt, élénk színű kendőt visel, hogy a hajából minél több látható legyen.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#irán##gyilkosság#szexizmus#erkölcsrendészet

Címlapról ajánljuk