Külföld

Nem sírják vissza a németek Angela Merkelt

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 5:46

Kevesebb mint negyedük vágyik a volt kancellár visszatérésére, de nincsenek határozottan meggyőződve arról, hogy Olaf Scholz jobb lenne nála.

A németek nagy többsége nem sírja vissza Angela Merkelt – derül ki a Westdeutsche Allgemeine Zeitungot (WAZ) is kiadó Funke médiacsoport megbízásából készült felmérésből.

A megkérdezettek 71 százaléka azt mondta, nem akarja, hogy visszatérjen az ország élére a volt kancellár, aki a tavalyi választást követően 16 év után hagyta el hivatalát. Mindössze 23 százalék látná újra szívesen Angela Merkelt kancellárként.

Ugyanakkor a válaszadók 43 százaléka szerint Angela Merkel jobban végezte munkáját, mint Olaf Scholz, 41 százalék szerint ennek a fordítottja igaz, 16 százalék pedig nem tud dönteni közöttük.

Merkel népszerűsége egyébként nagyobb Németország keleti részén: ott a válaszadók 52 százaléka őt részesíti előnyben Scholzzal szemben, míg az ország nyugati felében 42 százalék ez az arány.

A felmérés november 24-én készült ötezer ember megkérdezésével. Aznap jelent meg a Spiegel interjúja a volt kancellárral, aki azt mondta, hogy tavaly augusztusban, utolsó moszkvai látogatásán már nem volt ereje, hogy érvényesítse akaratát Vlagyimir Putyinnal szemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

#Külföld#németország#angela merkel#felmérés#népszerűség

Címlapról ajánljuk