Külföld

Angela Merkel: Már nem volt erőm Vlagyimir Putyint befolyásolni

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 6:50

Az exkancellár megvédte saját oroszpolitikáját, szerinte például a minszki egyezménnyel időt nyert Ukrajna a háborúra való felkészülésre. 

Angela Merkel volt német kancellár tavaly nyáron megpróbált összehívni egy orosz-francia-német csúcstalálkozót, de már nem volt elég ereje ahhoz, hogy saját akaratát érvényesítse – derült ki a volt német kancellár Spiegelnek adott interjújából. 

„Mindenki tudta, hogy ősszel távozom” – fogalmazott. Utolsó moszkvai látogatása tavaly augusztusban volt, és akkor már egyértelmű volt, hogy hatalompolitikai szempontból elvesztette az erejét. 

Márpedig Putyinnak csak az erő számít

– tette hozzá. 

Az orosz elnök által indított ukrajnai háború fényében sokan úgy értékelik, hogy az európai uniós államoknak, különösen pedig Angela Merkelnek másként kellett volna viszonyulnia Vlagyimir Putyinhoz. Az exkancellár viszont megvédte politikáját, szerinte például a minszki egyezménnyel időt nyert Ukrajna a háborúra való felkészülésre. 

Angela Merkel ugyanakkor azt is mondta, hogy nem bánta meg visszavonulását, kormánya ugyanis nemcsak az ukrán krízisben nem tudott már eredményeket elérni, hanem a grúz, a szíriai és a moldovai konfliktusokban sem. 

Nyitókép: Guido Bergmann/MTI/EPA/Német szövetségi kormány sajtóhivatala 

#Külföld#angela merkel#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#kancellár

Címlapról ajánljuk