Külföld

A volt magyar nagykövet szerint Orbán Viktor bakot lőtt Trumppal

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 9:54

Simonyi András szerint a félidős választások eredménye hatással lehet a világ más, illiberális vezetőire, így Orbán Viktorra is.

A Hvg.hu vette észre, hogy saját elemzést publikált az amerikai félidős választásokról a Balkan Insight portálon Simonyi András, a Gyurcsány-kormány washingtoni nagykövete. Szerinte Trump kapta a legnagyobb ütést: 

az általa felkarolt jelöltek többségét a mérsékelt, centrista demokraták győzték le. Trump fojtószorítása a Republikánus Párton meglazult, már nem ő a republikánus márka tulajdonosa.

Simonyi szerint a félidős választások eredménye hatással lehet a világ más, illiberális vezetőire, így Orbán Viktorra is, „aki minden reményét a Trump által támogatott jelöltek erős szerepléséhez fűzte”.

A volt nagykövet szerint azonban sem Trump, sem a trumpizmus nem halt még meg, nem tudni, mi fog felállni, amikor a Republikánus Párt elkezdi újradefiniálni magát.  Simonyi szerint Orbán Viktor bakot lőtt azzal, hogy Trump mellett tette le a voksát és azt a hazugságot híreszteli, hogy „Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata sosem volt még olyan jó, mint Trump alatt.”

Ron DeSantis felemelkedésével Orbán komoly dilemma elé került: vagy elhagyja legjobb barátját, levelezőtársát, bálványát, Donald Trumpot – kockáztatva ezzel annak haragját –, vagy ragaszkodik hozzá reménykedve abban, hogy valóban ő lesz az elnökválasztás győztese 2024-ben

 – írja Simonyi, azonban hozzáteszi: „egy ilyen választás ennyire korai szakaszában állást foglalni nem okos ötlet”.

Orbán ráadásul Simonyi szerint nem tudna könnyen közeledni a nyíltan orosz- és kínaiellenes Ron DeSantishoz sem keleti kapcsolatai miatt, hiszen DeSantis valószínűleg rendkívül kínosnak tartaná a Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel ápolt kapcsolatát. 

A félidős választásról szóló elemzésünket itt, Ron DeSantis portréját pedig itt olvashatja el.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#orbán viktor#simonyi andrás#donald trump#ron desantis

Címlapról ajánljuk