Külföld

Csúszhat a létfontosságú döntés a magyar jogállamisági reformcsomagról

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 11:53

Továbbra is 3000 milliárd forint a tét.

Az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja a következő, november 22-ei ülésének napirendjére tűzni a magyar kormány befektetési tervét és a jogszolgáltatás függetlenségének garantálására hivatott reformcsomagját, ahogy azt korábban tervezték – írja a Bloomberg, amelynek cikkét a Napi.hu szemlézte. 

Ha azonban a bizottság nem dönt november 22-én, nagyon kevés idejük maradna a tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy értékeljék a magyar csomagot az idei utolsó, december 6-i ülésükön, márpedig az EU állam- és kormányfőinek az év vége előtt dönteniük kellene arról, hogy Budapest mennyit kap az unió helyreállítási alapjából.

A pénzügyminiszterek tanácsa december 6-án várhatóan elfogadja a Kijevnek szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, amire nagyon nagy szüksége van Ukrajnának. A magyar tervek értékelésének csúszása azonban veszélyezteti, hogy ez a pénz már januárban eljusson az ukránokhoz, mert Budapest vélhetően e nélkül nem változtatja meg vétóját. 

Mint arról beszámoltunk, múlt pénteken jelentette be a magyar kormány, hogy meg fogja vétózni azt a javaslatot, hogy az EU 18 milliárd eurós kölcsönt biztosítson Ukrajnának 2023-ban. Az újabb vétó miatt a V4 tagállamai egyre nyíltabban fordulnak szembe Magyarországgal, a legközelebbi találkozót emiatt le is fújta Szlovákia.

Egyes uniós bennfentesek arra számítanak, hogy az EU elfogadja a magyar terveket, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy a budapesti kormány hozzáférjen 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz, és cserébe ne akadályozza a Kijevnek szánt támogatás elfogadását. 

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#európai bizottság#kijev#vétó#reformok

Címlapról ajánljuk