Külföld

A tálibok újra bevezetnék a csonkítást és a kövezést

rtl.hurtl.hu

2022. november 14. 15:11

Nem úgy tűnik, hogy betartanák a mérsékeltebb kormányzásra tett ígéretüket.

Hibatulla Ahundzáda tálib vezér elrendelte az afgán bírák számára, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetőivel szemben alkalmazzák a nyilvános csonkítást és a megkövezést is büntetésként. Szóvivője szerint az olyan kihágásokat, mint a rablás, az emberrablás vagy a zendülés, a tálibok Saría-értelmezésével összhangban kell kezelni.

Amikor az 1990-es években hatalmon voltak, a tálibokat elítélték az olyan büntetések alkalmazása miatt, mint a nyilvános kivégzés. Amikor tavaly ismét átvették a hatalmat, mérsékeltebb kormányzást ígértek. Azóta viszont semmibe veszik a szabadságjogokat, és különösen kirívóan korlátozzák a nők jogait.

A tálibok szóvivője, Zabihulláh Mudzsáhid szerint Hibatulla Ahundzáda egy találkozón közölte a bírákkal, hogy „alaposan vizsgálják a tolvajok, emberrablók és zendülők ügyeit”. A tálibok konkrétan nem határozták meg, hogy milyen bűncselekményért milyen büntetés jár, de egy afgán vallási vezető a BBC-vel közölte, hogy a Saría alapján csonkítás, nyilvános vesszőzés és megkövezés is kiszabható.

A tálibok legutóbb a nőket tiltották ki a konditermekből és nyilvános fürdőkből.

Nyitókép: Hibatulla Ahundzáda – Fotó: Rob Welham/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#afganisztán#tálibok#csonkítás#büntetés

Címlapról ajánljuk