Külföld

Az Orbán-kormány oroszbarát politikája „végzetes biztonsági kockázatot” jelent az amerikai kormányzati tanácsadó szerint

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 9:08

A tanácsadó szerint emiatt a NATO-nak csökkentenie kellene a kapcsolatait Magyarországgal.

Eljött az idő arra, hogy az Egyesült Államok bekeményítsen Magyarországgal szemben – írta a The Hill című washingtoni lapban megjelent véleménycikkében Jordan Warlick. Az európai biztonsággal és együttműködéssel foglalkozó független amerikai kormányzati ügynökség, a CSCE politikai tanácsadója szerint Orbán Viktor olyan erősen áll ki Oroszország mellett az Ukrajna ellen indított orosz háború kapcsán, hogy az már biztonsági kockázat a NATO számára, és Washington ezt nézheti tétlenül.

Warlick közölte, hogy Oroszország „népírtó háborújának borzalmai” ellenére Orbán „nyíltan Vlagyimir Putyin oldalára állt”, és kormánya bizonyította, hogy nem megbízható partnere a Nyugatnak, miközben „boldogan kihasználja a Nyugat katonai védelmét”.

A kormányzati tanácsadó közölte, hogy Magyarország ellenezte a szigorúbb szankciókat, nem engedett át fegyvereket a területén, és nem hagyta jóvá Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és „teljesen védhetetlen módon” a Nyugatot hibáztatta a háború kitöréséért.

Emellett Magyarország „büntetlenül lehet Oroszország legjobb védelmezője Európában”, ami „aláássa a transzatlanti egységet”, és „törést okoz a NATO-ban”, ami „végzetes biztonsági kockázatot” jelent a szervezet számára. Warlick közölte, hogy a NATO-nak „csökkentenie kellene a kapcsolatait Magyarországgal”, míg az amerikai vezetésnek a republikánusok és demokraták egységes támogatásával el kell ítélnie, hogy a magyar kormány Oroszországgal szövetkezik. 

Az 1976-ban alapított, amerikai Helsinki bizottság néven is ismert CSCE az amerikai kongresszus egyik ügynöksége, amiben a képviselőház és a szenátus 9-9 tagja ül, valamint az amerikai külügyminisztérium, védelmi minisztérium és kereskedelmi minisztérium egy-egy tagja, és szerepe van az amerikai külpolitikai kialakításában.

Nyitókép:Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Külföld#egyesült államok#magyarország#orbán viktor#oroszország#orosz-ukrán háború#nato#washington#ma

Címlapról ajánljuk