Külföld

Keményebb fellépést sürgetnek Magyarországgal szemben Németország vezető pártjai

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 10:38

Több mint 3000 milliárd forintnyi uniós pénz a tét. Magyarország a jogállamisági problémák miatt eshet el a pénztől.

Németország három kormánypártja arra ösztönzi Olaf Scholz kancellárt, hogy alaposan vizsgálja meg Magyarország jogállamisági reformjait, és csak akkor támogassa a visszatartott uniós pénzek felszabadítását, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a demokratikus problémákkal kapcsolatos, régóta fennálló aggályok feloldását, írta meg a Politico.

A lap emlékeztet: decemberben döntenek arról az uniós tagországok, hogy felfüggesztik-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós támogatást a jogállamisági feltételrendszer keretében, vagy úgy ítélik meg, hogy a Budapest által közvetítő intézkedésként bemutatott korrupcióellenes reformok elegendők a szankciók elhagyásához. Az Európai Unió emiatt tartja vissza Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt forrását is. 

Korrupcióellenes aktivisták a héten Budapesten arra figyelmeztettek, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök becsapja az EU-t reformígéreteivel, amelyeket szakértők és aktivisták elégtelennek neveznek, írja a lap, amely szerint Berlinben a Bundestag törvényhozói osztják ezeket az aggodalmakat: a hárompárti frakció csütörtökön olyan indítványt bocsát szavazásra, amely felszólítja a kormányt, hogy alaposan vizsgálja meg, hogy a magyarországi reformoknak a gyakorlatban fenntartható hatásuk van-e. 

Az indítvány jó eséllyel átmegy a német parlamenten

A német állásfoglalás arra a 7,5 milliárd euróra összpontosít, amelyet az uniós országok a jogállamisági feltételrendszer keretében felfüggeszthetnek, de egy negatív értékelés a további 5,8 milliárd eurós koronavírus-finanszírozás felszabadítására is hatással lehet.

Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy a szükséges reformokat ne csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtsa

– olvasható a Politico által ismertetett parlamenti indítványban. Mivel az indítványt a három parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt támogatja, az valószínűleg átmegy, és a német kormány aligha hagyhatná figyelmen kívül a saját pártjai törvényhozóinak ilyen utasítását, teszi hozzá a lap.

Az indítvány arra is felszólítja az Európai Bizottságot, hogy győződjön meg arról, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendők-e a jogállamiság valamennyi releváns hiányosságának orvoslására. Amíg a bizottság ezt nem tudja garantálni, 

a szöveg utasítja a német kormányt, hogy szavazzon a 7,5 milliárd euró felfüggesztése mellett, és csak akkor változtasson álláspontján, ha Magyarország megfelelő bizonyítékot tud felmutatni arra vonatkozóan, hogy hatékony korrekciós intézkedéseket hozott.

A Politico emlékeztet: az Európai Tanácsban a kifizetések felfüggesztéséről szóló szavazás minősített többséggel történik majd. Hollandia, Belgium és Írország már kritikus álláspontra helyezkedett Magyarországgal szemben, és Németország nemleges szavazata döntő lehet a pénzek blokkolásához.

Michael Link, az FDP egyik törvényhozója szerint mind a Bizottság, mind a német kormány számára fontos, hogy az egész unióban megvédjék a demokratikus értékeket.

Orbán Viktor nem kerülheti el a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kozmetikai változtatásokkal

 – mondta Link. Szerinte

ez semmiképpen sem az Orbán-kormány szankcionálásáról szól, hanem a jogállamiság fenntartható megerősítéséről – amire Magyarország önként vállalt kötelezettséget, amikor csatlakozott az EU-hoz – és az uniós költségvetés visszaélésektől való védelméről.
 

Az RTL Híradó korábbi riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#európai unió#németország#uniós pénz#jogállamiság#ma

Címlapról ajánljuk