Belföld

EU-s meghallgatáson szorongathatják Varga Juditot, a kormánynak nem tetszik a várható napirend

rtl.hurtl.hu

2022. november 5. 14:33

November 18-án ismét napirenden lesz a magyarországi jogállamiság helyzete az uniós tagállamok Európa-ügyi minisztereinek tanácsában. Az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében ezúttal meghallgatás lesz, amelyen a kormány részéről várhatóan Varga Judit igazságügyi miniszter vesz részt. A Népszava szerint a kormány ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban.

Az eszmecserének nincs meghatározott témája, az általános vitában mindarról szó lehet, amit a folyamatot 2018-ban elindító és a Judith Sargentini által összeállított európai parlamenti jelentés felrótt a Fidesznek – írja a Népszava. Ezek közé tartoznak például az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot érő támadások, a korrupció, a titkos megfigyelések és a diszkrimináció.

Az uniós képviselő-testület idén szeptemberben azonban nagy többséggel elfogadta a négy évvel ezelőtti jelentés újabb változatát, amely mindezeken túl megállapította, hogy Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, a rendszert pedig választási önkényuralomként írta le.

A lap információi szerint az Orbán-kormány ellenzi, hogy a legújabb EP-állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban. A magyar érvelés szerint csak az kerülhet napirendre, ami a hetes cikkelyes eljárást kezdeményező eredeti EP-jelentésben szerepelt.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

 

#Belföld#európai unió#jogállamiság#hetes cikkely#Külföld#varga judit

Címlapról ajánljuk