Külföld

Az Európai Bizottság jóhiszeműen áll a magyar jogállamisághoz, Deutsch Tamás szerint az EP-nek nem osztottak lapot

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 20:47

A szocialista Ujhelyi István azt mondta: tény, hogy az EU-s források járnak hazánknak, és az is tény, hogy az Orbán-rendszer útonálló politikája miatt nem kapja meg Magyarország.

Az Európai Bizottság célja, hogy az unió költségvetése többé ne kerüljön veszélybe Magyarországon

– közölte Didier Reynders igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A biztos szerint az unió aggályainak eloszlatására bevezetni tervezett intézkedések képesek a szóban forgó problémák megoldására, ha azokat Magyarország helyesen, maradéktalanul és hatékonyan végrehajtja.

Reynders az MTI tudósítása szerint közölte, hogy az Európai Bizottság jóhiszeműen, de határozottan alkalmazza a rendelkezésére álló eszközöket a jogállamiság magyarországi színvonalának emelésére, és a testület figyelemmel kíséri a magyar kötelezettségvállalások jogi és gyakorlati végrehajtását.

Addig nem engedünk, amíg meg nem győződünk arról, hogy az EU költségvetésének védelme biztosított

– közölte. A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források lehívásával kapcsolatban a biztos elmondta, hogy számos előremutató megbeszélést folytattak Magyarországgal, az elmúlt hónapokban a legtöbb kérdésben előrehaladást értek el.

A vitában Deutsch Tamás, a Fidesz képviselője „beteges politikai elvakultságnak” nevezte, hogy az Európai Parlament a világjárvány, a gazdasági válság, az orosz-ukrán háború és az energiaválság idején is „Magyarország gyalázásával múlatja az időt”.

Önöknek nem osztottak lapot. Amit csinálnak, az szabálytalan

– közölte az Európai Parlamenttel, amelynek szerinte nincs jogköre az eljárásban. A szintén fideszes Hidvéghi Balázs azt mondta, hogy bár a vita kezdeményezői „a jogállamiság őrének szerepében tetszelegnek”, valójában „a szabadság legfőbb ellenségeivé váltak”, „intoleránsak, agresszívek, kioktatók és lekezelők”.

Minden vád, amivel Magyarországot évek óta támadják, csak ócska hazugság. Cinikus eszköz a Daniel Freund, Katarina Barley és Petri Sarvamaa-féle rögeszmés politikai bohócok kezében

– jelentette ki.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője ugyanakkor szemfényvesztésnek nevezte a magyar kormány vállalásait, amelyek szerinte kizárólag az Európai Bizottság átverését szolgálják.

Egy intézkedésre lenne szükség: csatlakozni az Európai Ügyészséghez

– mondta. A momentumos Cseh Katalin arról beszélt, hogy a magyar rendszernek olyan hiányosságai vannak, amelyeket semmilyen újonnan létrehozott hatóság nem tud megváltoztatni. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő pedig közölte:

tény, hogy az uniós támogatások járnak Magyarországnak, ahogy és tény azt is, hogy a forrásokat az Orbán-rendszer korrupt, útonálló, zsaroló, agresszív politikája miatt nem kapja meg Magyarország.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

#Külföld#európai unió#európai parlament#uniós forrás#helyreállítási alap#európai bizottság

Címlapról ajánljuk