Külföld

A Politico szerint túszdiplomáciát folytat a magyar kormány

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 5:42

Vétóval zsarolják Brüsszelt a visszatartott milliárdokért.

A Politico péntek reggeli cikke szerint Orbán Viktor túszul ejtette az Európai Uniót, lényegében milliárdokat követelve azért, hogy ne vétózzon meg minden intézkedést Ukrajna segélyezésétől kezdve a globális társasági minimumadó elfogadásáig. A brüsszeli portálnak egy uniós diplomata zsarolást emlegetett, amivel a magyar miniszterelnök azt próbálja elérni, hogy kifizessék Magyarországnak a visszatartott EU-s forrásokat.

Brüsszel az arcvesztést kockáztatja, ha nem születik megállapodás: ez azt is magában hordozza, hogy nem tudja eljuttatni a megígért segítséget Kijevnek, vagy véghez vinni az általa szorgalmazott adómegállapodást. Az EU-s tisztviselők az egyébként is nehéz helyzetben lévő gazdaságot nem akarják tovább feszíteni, és az ellentéteket sem akarják tovább mélyíteni, miközben a szomszédban háború tombol – értékel a lap.

Az Európai Bizottság, az unió végrehajtó szerve azt elvárja a magyar kormánytól, hogy erősítse az igazságszolgáltatás függetlenségét, és tegyen erőfeszítéseket a korrupció ellen. A magyar kormány tárgyalóasztalhoz kényszerült, mert nem engedheti meg magának a jelen gazdasági helyzetben, hogy elveszítse az EU-s forrásokat. Várható győzelme azonban Orbán Viktor számára is kockázatokat tartogat: hazánk az európai színtéren elszigetelte magát, és Brüsszel bizalma a magyar kormányban minden eddiginél alacsonyabb.

Korrupcióellenes szakértők szerint a magyar kormány által ígért reformok elégtelenek, Orbán Viktor a politikai karrierjét nagyban arra alapozta, hogy szövetségeseihez csatornázza az uniós és állami forrásokat, ez valószínűtlenné teszi, hogy jelentős változtatásokat vinne véghez. Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig azt hirdette, hogy keményen fellép a jogállami normákat megsértőkkel szemben, de nem erről fogja meggyőzni a közvéleményt azzal, ha az Európai Parlament ellenállása közepette milliárdokat fizetnek ki Magyarországnak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Politicónak azt mondta, remélik, hogy az Európai Bizottság a tényekre fog összpontosítani és nem politikai vélemények alapján értékeli a magyar vállalások teljesülését. Moritz Körner liberális német EP-képviselő viszont közölte: ha a bizottság pénzt ad Orbánnak, Ursula von der Leyen személyes felelőssége lesz, hogy Magyarország a korrupció mocsarába süllyed.

A Politico szerint lehetséges olyan végkifejlet is, hogy a bizottság úgy dönt, visszatartja a források egy részét, de nem a teljes összeget, majd az uniós tagállamoknak passzolja a labdát, amelyek december 19-ig minősített többséggel döntenek az ügyben.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

#Külföld#európai unió#európai bizottság#uniós forrás#navracsics tibor#helyreállítási alap#orbán viktor

Címlapról ajánljuk