Külföld

Aranytömések, koponyák és műlábak – nem a koporsó volt a legbizarrabb zálogba adott tárgy

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 18:16

Elképesztő, hogy miket próbálnak zaciba vágni egyes emberek. 

A héten ment körbe a hír, hogy egy coloradói zálogházba valaki egy használt koporsót adott le, amit most több mint kétszázezer forintnak megfelelő összegért vásárolhat meg valaki, akit nem riaszt el a tény, hogy abban nem is olyan rég még egy halott feküdt. Ez azonban még csak nem is legfurcsább dolog, amikkel zálogházas dolgozók találkoztak az idők során.

Aranytégla, de mégsem

A redditen osztotta meg egy zálogházi dolgozó, hogy egy férfi „aranytéglát” próbált meg leadni náluk. Egy gond volt: hogy az valóban csak egy tégla volt, amit aranyszínűre festett, majd amikor még csak rá sem akartak nézni, olyan dühös lett, hogy egy kolléga a pult alatt tartott elektromos ösztökével üldözte ki az üzletből.

Aranytömések, koponyák és műlábak - furcsa tárgyak a zálogházakban
Fotó: GettyImages

Fürdőszoba

Egy másik zálogházas elmondta, hogy valaki a fürdőszobáját próbálta meg zaciba csapni. Írt egy legálisan látszó szerződésféleséget is hozzá, remélve, hogy azzal majd sikerül valamennyi pénzt szerezni. Majd dühösen ordítozva távozott, amikor a zálogházas közölte vele, hogy ennek az egésznek nincsen semmi értelme.

Műlábak

Több zálogházas is elmondta, hogy voltak, akik a műlábaikat akarták zálogba helyezni, köztük az ismert amerikai zálogos, Les Gold, aki felidézte, hogy volt, hogy valaki egy műszemet akart leadni nekik. Azt nem vették be, de műlábakat többször is. Egy másik zálogos pedig elmesélte, hogy egy ügyfél a szeme láttára a pultnál vette ki a műszemét, kérdezve, hogy mennyit adnak érte.

Aranytömések

Furcsának hangzik, de zálogházakban rendszeresen jelennek meg emberek fogakból kiszedett aranytömésekkel, amiket be is vesznek, mert az arany az arany. Kivéve akkor, ha valaki ott helyben, a boltban szedi ki azokat a szájából, ahogy az megtörtént egy baltimore-i zálogházban. De nem csak töméseket: aranyból készült koronákat és hidakat is. Azoktól mégiscsak könnyebb megválni, mint a nagymama ékszereitől, amihez érzelmi kapcsolat fűzi az embereket.

Aranytömések, koponyák és műlábak - furcsa tárgyak a zálogházakban
Fotó: GettyImages

Urna, hamvakkal

Az urnák – a koporsóval ellentétben – megszokott tárgyaknak számítanak a zálogházakban, igaz, üresen. Egy zálogházi dolgozó a Redditen mesélte el, hogy alig három hete dolgozott, amikor egy férfi egy ezüst urnával a kezében jelent meg. Amikor elvette tőle, érezte, hogy az nem üres. Erre a férfi közölte, hogy a halott kislánya hamvai vannak benne. A zálogos visszaadta. Egy Louisiana államban dolgozó zálogos pedig azzal kontrázott, hogy ez kifejezetten megszokottnak számított, amíg egy évtizeden át zálogházat vezetett, de voltak, akik halott rokonaik hamvait tartalamzó ékszereket is megpróbáltak leadni. Az azonban elmondása szerint illegálisnak számít az államban. 

A rendőrség szintén rögtön a zálogházakat kezdte el átnézni, amikor a Pennsylvania állambeli York városában egy temetésről elloptak egy hamvakkal teli urnát.

Emberi koponyák

A Las Vegas-i Gold & Silver Pawn Shop vezetője, Rick Harrison a Blaze-nek adott interjújában mondta el, hogy egyszer egy férfi egy táskányi emberi koponyával állított be hozzá. Egészen pontosan hét darab koponya volt benne – mesélte a CBS-nek. Mint kiderült, a férfi fogorvosnak tanult, és valódi emberi koponyákon gyakoroltak, amiket egy aukción vásárolt meg. Harrison elmondta, hogy „nyilvánvalóan nem vehettem meg, mert tíz rendőrautó jelent volna meg a parkolóban”.

Nyitókép: Siri Stafford/GettyImages

#Külföld#zálogház#különös#szegénység

Címlapról ajánljuk