Külföld

Elsumákolt abortusz, TikTok és konteók – íme az amerikai választások legfurább jelöltjei

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 7. 17:09

A 2022-es félidei szavazáson mindkét amerikai párt bevet minden tőle telhetőt, hogy megszerezze a többséget a képviselőházban és a szenátusban. Ez ahhoz vezetett, hogy pár elképesztően fura figura is bekerült a versenybe – őket mutatjuk be. Jelölteket, akikről azt is nehezen lehet elhinni, hogy egy falusi polgármester-választáson labdába rúghatnának.

Csütörtökön tartják az USA-ban a félidős választásokat: ilyenkor arról szavaznak az amerikaiak, hogy ki képviselje őket a törvényhozásban, tehát a Kongresszusban és a Szenátusban. Az idei mérkőzés különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen az elmúlt időszakban komolyan meggyengült a Joe Biden vezette Demokrata párt előnye, miközben a republikánusoknál egyre erősebb a volt elnök, Donald Trump befolyása.

A hektikus politikai helyzet, illetve a közösségi médiában is dúló kampány teret adott pár olyan jelöltnek, akikről azt is nehezen lehetne elhinni, hogy egy falusi polgármester-választáson labdába rúghatnának – most mégis rajtuk múlhat, hogy merre megy a világ egyik vezető hatalma a következő négy évben. Alább összeszedtük a legnagyobb csodabogár jelölteket, és hogy mennyi esélyük van arra, hogy az USA és a világ sorsát alakítsák.

Az abortuszellenes jelölt, aki több szeretőjét is abortuszra küldhette

Az USA-ban már rengetegen úgy látják, hogy Herschel Walker politikai szereplése kitűnő bizonyíték arra, milyen komoly agykárosodást okoz 12 évnyi profi amerikai futball. A Dallas Cowboys korábbi játékosa republikánus színekben indult Georgia államban: kétes üzleti karrierje és annak ellenére nyerte el a jelöltséget, hogy többször megvádolták családon belüli erőszak elkövetésével.

Walker először nagyotmondásai miatt keveredett botrányba a kampányban: bizonyíték nélkül állította, hogy rendőrként dolgozott, valamint arról is beszélt, hogy korábban az FBI ügynöke volt – holott soha nem szerezte meg a pozícióhoz szükséges alapfokú diplomát. Rendőri karrierjét egy vitában azzal akarta volna igazolni, hogy előhúzott egy hatósági igazolványt a zsebéből. Viszont ahogy számos kommentátor rámutatott, az igazolvány hamis volt.

Walker ellenzi az abortuszhoz való jogot, kivéve vérfertőzés és nemi erőszak esetén. Így különösen rosszul eshetnek neki azok a vádak, amelyek szerint a múltban több szeretőjének is megszervezte az abortuszát: legutóbb október végén állt a nyilvánosság elé egy nő, 

aki azt állította, hogy Walker személyesen vitte el egy abortuszklinikára 1993-ban, és ki is fizette a műtétet, miközben akkor épp más volt a felesége.

A jelölt ezen kívül a mémesedett beszédeivel is a közbeszéd tárgya lett, ugyanis sokszor fogalmazott bénán vagy épp értelmetlenül. A környezetszennyezésről például ezt mondta: „mivel nem irányítjuk a levegőt, a mi jó levegőnk eldöntötte, hogy hogy Kína rossz levegője fölé lebeg, szóval amíg Kína megkapja a jó levegőnket, a rossz levegőjüknek is mennie kell valahova”.

A fegyverreformról szóló kommentje a következő volt: „Azt akarom csinálni, hogy lássam, és minden, és dolgok.” Ezen felül az sem állt jól neki, hogy a covid alatt egy „száraz por alapú” csodagyógyszerrel kérkedett, amiről kiderült, hogy nem is létezik. Továbbá három gyereke is lehet, akiket nem ismer el – miközben azt állítja, hogy az apa nélküli háztartások „óriási problémának” számítanak az országban.

A jojóbajnok TikTok-sztár

Már kiesett a versenyből a demokrata Ken Russell, de minden bizonnyal érdekes lett volna látni, mit tud ajánlani Floridának szenátorként. A politikus régóta aktív Miamiban, de karrierjét nem a közszolgálatban kezdte: patinás jojós családból származik. Édesapja nemzetközi jojóbajnok volt, anyja pedig Japán nemzeti bajnoka.

Az ő nyomdokaikba lépett Russell, aki 15 éves korában lett profi jojós, és szépen szerepelt amerikai, valamint nemzetközi bajnokságokon is. Később egy mérgezett talajú parkon felbuzdulva lépett be a politika világába, és 2015-ben a Miami városát vezető bizottság tagja lett.

Russell meglehetősen unortodox kampányt folytatott, amely főként a Z-generáció tagjait célozta: a közösségi médiában leginkább a TikTokon volt aktív, ahol lemásolta a fiatalok körében népszerű, popdalokat és rövid üzeneteket tartalmazó videókat, hogy saját magát népszerűsítse. A Los Angeles Times cikke szerint a módszer nem feltétlenül aratott osztatlan sikert a fiatalok körében, a számok viszont azt bizonyítják, hogy az influenszerkedés komolyan megnövelte a népszerűségét: 

január óta ugyanis megtízszereződött a követői száma a platformon.

Mindez sajnos nem volt elég ahhoz, hogy akár egy előválasztási győzelem összejöjjön neki: amikor úgy látta, hogy nincs esélye a szenátorjelöltség elnyerésére, egyszerűen versenyt váltott, és bejelentette, hogy inkább alsóházi – tehát kongresszusi – képviselőként indul. Ezt a versenyt azonban elveszítette párttársa, Annette Taddeo ellen augusztus végén.

A konteós doki, aki a tévéből mondta meg Trumpnak, hogy kezelje félre a covidot

Az USA-ban nagy hagyománya van annak, hogy a képernyőkről lépnek át fontos arcok a politikai porondra – Donald Trump is nagyjából így lett elnök. Most egy másik ismert tévés, Dr. Mehmet Oz is követheti a példáját, akit a sors már korábban is összehozott a volt elnökkel.

Dr. Oz volt ugyanis az egyik első ember, aki a hidroxiklorokin nevű gyógyszert népszerűsítette a járvány idején. Az eredetileg malária ellen kifejlesztett gyógyszert a járvány első hónapjaiban pár szakértő hasznosnak vélte a covid ellen, azonban hamarosan kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a betegség kezelésére vagy megelőzésére. Ennek ellenére többen is hosszú ideig állították, hogy a szer hatékony, sőt még az oltást is helyettesítheti. Dr Oznak azonban bőven volt oka, hogy a hidroxiklorokint reklámozza: 630 ezer dollárnyi részvénye van ugyanis két cégben, amelyek ezt a szert gyártják.

Dr. Oz is azok között volt, akiknek a tévéműsorát szívesen nézte Donald Trump. Miután az orvos a hidroxiklorokin állítólagos jótékony hatásairól beszélt a műsorában, ő is egyre több megszólalásában állt ki a szer mellett. Dr. Oz pedig – habár kiállt a maszkok és a vakcinák mellett is – már 2020 áprilisában is az iskolák újranyitását szorgalmazta, ami ekkor valódi szakértők szerint még vészesen túl korai volt. 

Emellett „zsarnoknak” nevezte az ország vezető egészségügyi tisztviselőjét, Anthony Faucit, később pedig Bident „félelemkeltő autoriternek” a járványkezelése miatt.

Trump figyelme Oz iránt már csak azért is érthető, mert az elnök korábban jól hangzó pozícióval tüntette ki a jó doktort: 2018-ban a Sport-, Egészség- és Táplálkozásügyi Elnöki Tanács tagjává tette, 2020-ban pedig meghosszabbította megbízását. A járvány alatt pedig tévéműsorán keresztül „informális tanácsadója” lett Trumpnak, aki számos híradás szerint az ő szavaira építette járványkezelését.

Elsumákolt abortuszok, TikTok, konteók – íme az amerikai választások legfurább jelöltjei
Fotó: MTI / EPA / JIM LO SCALZO

Azt, hogy Oz mennyire megosztó személyiség, jól mutatja, hogy még az az Oprah Winfrey sem támogatja szenátusi jelöltségét, aki anno beindította a tévés karrierjét. Dr. Oz a legendás műsorvezető show-jában tett szert először ismertségre, majd 2009-ben saját műsort is kapott Winfrey-től. Már a műsorában is arról vált ismertté, hogy nem megfelelően tesztelt „csodagyógyszereket”, illetve állítása szerint az öregedést megállító anyagokat reklámozott. Emiatt nyolc éve beidézték a Szenátus elé is, ahol felrótták neki, hogy „az egész tudományos közösség majdnem egyöntetűen ön ellen van”.

És hogy mi fog kisülni a választásokból? Az már év elején is látszott, hogy Joe Biden rohamosan veszít népszerűségéből, a republikánusok pedig az orosz-ukrán háború félrekezelésével és az energiaárak menedzselésével is betámadták a demokrata vezetést. Az amerikai közbeszédben pedig arról is sok szó esett, hogy 

a demokraták legtöbb jelöltje egyszerűen unalmas, és nem tudja felvenni a versenyt olyan színes alakokkal, mint Herschel Walker vagy épp Dr. Oz. 

Ezt a számok is bizonyítják, ugyanis a közvélemény-kutatásokban mindkettőjük vezet demokrata versenytársával szemben. Ennek fényében talán kár, hogy Bidenék mégsem vetik be a jojóbajnokot.

További csodabogarak a félidős választás kampányából:

  • A volt tábornok Doug Mastriano, aki úgy lett a republikánusok jelöltje Pennsylvaniában, hogy szinte semmit sem költött tévéreklámokra, és a médiamegjelenésektől is ódzkodik.
  • A michigani Garrett Soldano nyereményjátékot hirdetett támogatóinak, amiben AR-15-ös fegyvereket lehetett nyerni.
  • Blake Masters, akinek egy korábbi szingapúri diktátor a példaképe, és aki jó szívvel ajánlja mindenkinek Ted Kaczynski belföldi terrorista manifesztóját.
  • Ron Johnson, aki szerint a covidvakcinák embereket ölnek, a Capitolium ostroma pedig csak egy barátságos gyülekezés volt.

Nyitókép: MTI / EPA / JOHN AMIS

#Külföld#herschel walker#dr oz#donald trump#joe biden#usa#választás#félidő#jelölt#ma

Címlapról ajánljuk