Külföld

Lassan Trumpnál is népszerűtlenebb lesz Joe Biden – Mennyire kell aggódnia a félidős választások miatt?

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 11. 17:20

Sosem volt még olyan népszerűtlen az elnök, mint az utóbbi időben, ami nagyon nem jön jól a demokratáknak a félidős választás miatt.

Az amerikaiak 58 százalékának nem tetszik, ahogy Joe Biden elnök vezeti az országot. Ez ráadásul a hagyományosan liberális CNN által megrendelt felmérésből derült ki csütörtökön. Az elnök megítélése folyamatosan romlik. 2021 augusztusa végén, a kaotikus afganisztáni kivonulás után történt meg először hivatali idejében, hogy többen ellenezték, mint támogatták Bident.

A CNN arra is rámutatott, hogy míg a republikánusok 76 százaléka erősen ellenzi az elnököt, saját pártjának mindössze 36 százaléka mondta azt a legújabb kutatásban, hogy erősen támogatja őt.

Augusztus óta pedig csak rosszabb lett a helyzet az elnök számára, amihez több dolog is hozzájárult:

  • a Fehér Ház járványkezelése,
  • az elszabaduló infláció,
  • választási ígéreteinek, például a diákok adósságának eltörlésének be nem teljesülése.

Az idő pedig szorít. Idén november 8-án rendezik meg az USA-ban a félidős választásokat, ahol a törvényhozás két háza mellett számos állami tisztségért is megmérkőznek a republikánusok, valamint a demokraták. Több 2021-es választáson is rosszul teljesített az elnök pártja, a szakértők pedig egy óriási „vörös hullámra”, tehát republikánus tarolásra számítanak 2022-ben. 

Minden elnöki ciklus félénél választást tartanak az Egyesült Államokban, aminek során teljesen megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a szenátusban pedig a 100 szenátori hely közül 35-öt . Ezen kívül 36 államban kormányzóválasztást is tartanak.

A képviselőházban jelenleg demokrata többség van, a szenátusban 50-50 képviselővel rendelkezik a két párt, de itt az alelnök, Kamala Harris szava dönthet. A szenátus vezetője ugyanis az Egyesült Államok mindenkori alelnöke, akinek szavazati joga ugyan nincs, kivéve, ha egy voksolás döntetlenre áll, akkor ugyanis az ő szavazata dönt.

Van-e esélye Joe Bidennek, hogy a vörös hullámot elkerülje?

A  Bident támogatók (zöld) és a Bident ellenzők (narancssárga) arányának átlagos változása. Kép: FiveThirtyEight.com

Lassan Trumpnál is népszerűtlenebb

Elnökségének 387. napján a FiveThirtyEight közvéleménykutató portál szerint 41,3 százalék támogatta Bident. Trumpot ugyanebben az időszakban 40,8 százalék támogatta az összesített kutatások szerint. Még soha nem volt ilyen közel a mostani elnök népszerűtlensége elődjéhez, mint most.

Ráadásul Biden népszerűsége sokkal nagyobbat esett, mint anno Trumpé: elnöksége kezdetén a demokratát még 53-54 százalék támogatta, míg a Trump mellett állók aránya hivatali ideje alatt egyszer sem lépte át az ötven százalékot. Ő 45 százalék körüli értékekkel kezdett.

A portál összehasonlításából az is kiderül: Biden népszerűsége most kisebb, mint Trumpon kívül eddig bármelyik elnöké hivatali idejének azonos pontján, egészen az 1945 és 1953 között hivatalban volt Harry S. Trumanig visszamenőleg.

Fotó: Brandon Bell / Getty Images

Ez a helyzet pedig nemcsak a félidős választások szempontjából lehet problémás. Kedvez a népszerűségcsökkenés Biden korábbi ellenfelének is, aki a hírek szerint egyre aktívabban készíti elő 2024-es elnöki kampányát.

Mi lesz itt novemberben?

Az félidős választások eredménye függ az egyéni jelöltek rátermettségétől és a helyi ügyektől is, de az aktuális elnök teljesítménye, népszerűsége is hatással van. Az épp hivatali idejét töltő Biden most ugyanúgy a pártja jelképe, mint Donald Trump a republikánusoké volt 2018-ban, amikor a kormányzóválasztásokon és a kongresszusi versenyen is előretörtek a demokraták. 

Előbbiben összesen hét hellyel többet szereztek, mint amennyi előtte volt az övék, utóbbiban pedig 41-gyel. A republikánusok ekkor csak a szenátust tudták megtartani, miután csupán kettővel nőtt demokrata szenátorok száma.

Hasonló, de fordított volt a helyzet 2014-ben, amikor az épp különösen népszerűtlen (nagyjából 42 százalék által támogatott) Barack Obama alatt elsöpörte az országot az akkori vörös hullám. 

Fotó: David McNew / Getty Images

1934 óta amúgy mindössze kétszer fordult elő, hogy az elnököt adó párt növelte kongresszusi helyeinek számát: a 2002-es voksoláson, amikor George W. Bush népszerűsége a magasban volt a 2001 szeptemberi terrortámadásra adott válasza miatt, valamint 1998-ban, Bill Clinton második elnöki ciklusa idején.

Hacsak novemberig nem durrant valami nagyot Biden – például vet véget az ukrajnai konfliktusnak úgy, hogy az USA kerüljön ki győztesként – valószínűsíthető, hogy novemberben ismét sok demokrata képviselő költözhet haza Washington DC-ből.

Van remény a demokraták számára?

A demokraták mellett szólhat viszont az, hogy jelenleg a republikánus párt látványosan megosztott. Szemben állnak egymással a Donald Trumphoz húzó, szélsőjobboldali, gyakran konteók terjesztésében is utazó képviselők, mint Marjorie Taylor Greene, valamint a „hagyományosabban” konzervatív, mérsékelt párttagok, akik ellen a volt elnök is rendszeresen kikel. Köztük van Mitch McConnell, a párt szenátusi vezetője is.

Ezt a zavart mutatja az a januári eset, amikor Ted Cruz texasi szenátor terroristának nevezte a tavaly év elején a kongresszus épületére támadó, az elnökválasztási eredmény megváltoztatását követelő tömeget. 

Fotó: Matt McClain / The Washington Post via Getty Images

Cruz drámai hangvételű, de nem teljesen alaptalan bejelentését óriási felháborodás fogadta a republikánusok szélsőségesebb táborában. A politikus végül arra kényszerült, hogy az Orbán Viktorról is dokumentumfilmet készítő Tucker Carlson műsorában esedezzen bocsánatért. Miközben Carson folyamatosan alázta őt: többek között butának nevezte, és szándékos hazugsággal vádolta, a politikus perceken keresztül könyörgött a megbocsátásért.

Biden mellett szólhat az, hogy nincsenek különösebb viták arról, vajon ő-e a Demokrata Párt arca, míg a Republikánus Pártnak úgy tűnik, jelenleg nincs arca.

Nyitókép: Sarah Silbiger / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#joe biden#időközi választás#donald trump#usa#népszerűség#demokrata#republikánus

Címlapról ajánljuk