Gazdaság

Célba vették az orosz gazdaság ütőerét: Joe Biden betiltotta orosz olaj és gáz importját

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 18:28

Az amerikai elnök elismerte, hogy az újabb szankcióknak az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei, de szerinte nem tehetnek mást, fel kell lépniük Vlagyimir Putyin ellen.

Az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorol Moszkvára az ukrajnai invázió megindításáért – közölte kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Az Egyesült Államok az orosz gazdaság fő ütőerét veszi célba. Betiltjuk az orosz kőolaj, földgáz és valamennyi energiahordozó importját 

– fogalmazott Biden. „Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, ezzel az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére” – tette hozzá az elnök.

Biden bejelentette, hogy az újabb szankcióknak 

az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei. 

Az elnök úgy fogalmazott: „a szabadság védelme nekünk is pénzbe fog kerülni”. Állítása szerint a döntést a törvényhozás demokrata párti és republikánus képviselői is támogatták, és egyetértettek abban:

ezt meg kell tenniük.

Mint a Bloomberg híre alapján megírtuk, a szankcióról a lap cikke szerint az európai szövetségesekkel konzultálva döntöttek, de más nyugat-európai állam nem csatlakozott hozzá, mert nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra. A korábbi értesülésekkel szemben a gázra is vonatkozik a tilalom.

A Bloomberg arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok más források felkutatására törekszik. Két magas rangú amerikai tisztviselő például a hétvégén Caracasban találkozott Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányának tagjaival, hogy megvitassák a globális olajellátást és az ország Oroszországhoz fűződő kapcsolatait.

Az Egyesült Királyság szintén úgy döntött, nem importál több orosz olajat és kőolajterméket. 

Nyitókép: Jim Lo Scalzo/MTI/EPA Pool

#Gazdaság#joe biden#orosz-ukrán háború#kőolaj#import#szankció

Címlapról ajánljuk