Gazdaság

Tilos lesz orosz olajat importálni az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 15:35

A döntést várhatóan ma jelenti be Joe Biden amerikai elnök, a tilalom nem vonatkozik a gázra.

Tilos lesz orosz olajat importálni az Egyesült Államokba, valamint az Egyesült Királyságba – írta a Bloomberg. Joe Biden amerikai elnök várhatóan azt is bejelenti majd mai beszédében, hogy az Egyesült Államok esetében a korlátozás kiterjed a cseppfolyósított földgázra és a szénre is. 

A szankcióról a lap cikke szerint az európai szövetségesekkel konzultálva döntöttek, de más nyugat-európai állam nem csatlakozott hozzá, mert nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra. 

A tilalom egyébként nem vonatkozik az orosz gázra.

Tavaly az orosz olaj és az onnan származó kőolajtermékek az amerikai összmennyiség 8 százalékát tették ki. Az Egyesült Királyság sincs jobb helyzetben: 2019 és 2020 között Oroszországból származott a kőolaj- és finomított termékek 12-13 százaléka. 

A Bloomberg arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok más források felkutatására törekszik. Két magas rangú amerikai tisztviselő például a hétvégén Caracasban találkozott Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányának tagjaival, hogy megvitassák a globális olajellátást és az ország Oroszországhoz fűződő kapcsolatait.

Egyébként az Európai Unió kőolaj-behozatalának 27 százaléka származott Oroszországból.

Nyitókép: Adam Schultz/MTI/AP/A Fehér Ház

#Gazdaság#egyesült államok#egyesült királyság#energia#orosz-ukrán háború#szankciók

Címlapról ajánljuk