Külföld

Joe Biden szerint Oroszország februárban megtámadhatja Ukrajnát

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 11:29

Eközben az orosz külügyminiszter azt üzente: Oroszország nem akar háborút, de nem hagyja, hogy semmibe vegyék biztonsági érdekeit. Pénteken a francia elnök és az orosz elnök is egyeztetni készül.

Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a következő hónapban megtámadhatja Ukrajnát – írta a BBC a Fehér Ház közleménye alapján

Oroszország eközben azt állítja, hogy „kevés lehetőséget lát az optimizmusra”, miután az Egyesült Államok elutasította fő követeléseiket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken úgy fogalmazott: 

Oroszország nem akar háborút, de nem hagyja, hogy semmibe vegyék biztonsági érdekeit.

Ha az Oroszországi Föderáción múlik, nem lesz háború. Mi nem akarunk háborúkat, de nem fogjuk megengedni az érdekeink elleni durva támadást és semmibe vételüket” – mondta.

Lavrov szerint a NATO-val és az Egyesült Államokkal az Oroszország által követelt biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások nem zárultak le. 

A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és az orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését

– mondta. 

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során beszélt arról, fennáll annak a lehetősége, hogy az oroszok februárban megtámadják Ukrajnát. Joe Biden azt mondta, „az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát”.

Pénteken újabb fontos telefonhívás várható, a tervek szerint Emmanuel Macron francia elnök közvetlenül beszél majd Vlagyimir Putyinnal.

Nyitókép: Susan Walsh/MTI/AP

#Külföld#joe biden#ukrajna#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk