Külföld

Nagyon úgy néz ki, mintha Trump kezdené bedurrantani 2024-es elnöki kampányát

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. január 16. 18:46

Szombati nagygyűlésén összeesküvés-elméleteket osztott meg és közölte, visszaveszik a Fehér Házat.

Az Egyesült Államok egykori elnöke Florence-ben tartott nagygyűlést helyi idő szerint szombat este. Az arizonai sivatagban több ezer ember éltette Trumpot, mintha még mindig ő lenne az elnökük. Sokan persze még mindig azt gondolják, hogy ő az, a leggyőzött ex-elnökkel az élen.

Kétszer indultam, és kétszer nyertünk

– mondta Trump a híveinek, egyértelművé téve, hogy pontosan ugyanazt gondolja a 2020-as elnökválasztásról, mint korábban. Vagyis, hogy elcsalták, amit azóta sem ő, sem más nem bizonyított egyszersem. A megannyi újraszámolás, és jogi csatározás után mindig ugyanaz derült ki. Az amerikaiak többsége nem őt, hanem Joe Bident választotta elnöknek.

A szombati nagygyűlés volt Trump első nyilvános szereplése július óta, és az Atlantic beszámolója szerint az esemény olyan volt, mintha a 2024-es elnökválasztási kampány „puha rajtja” lett volna, noha hivatalosan még egyszer sem mondta ki, hogy újra elindulna az elnöki székért. De korábban, és a szombati arizonai nagygyűlésen is többször utalt rá. Ez utóbbin például elmondta:

Tegyük újra naggyá Amerikát… újra

Arról is beszélt, hogy 2024-ben

visszavesszük a Fehér Házat,

majd lejátszották a kivonulózenéjét, a Sam & Dave nevű soul és R&B együttes Hold on I’m coming című slágerét, ami magyarul annyit tesz: Tarts ki, jövök.

Trump egyébként ezt a nagygyűlést szánta a Capitolium 2021. január 6-i ostromának évfordulójára, így hosszan beszélt az amerikai törvényhozás ellen intézett támadásról. Mint ismert, az akkori elnök, általa feltüzelt hívei betörtek a Capitoliumba, hogy ott megakadályozzák, hogy hitelesítsék Joe Biden elnökségét. Az ostromban öten haltak meg, köztük egy rendőr.

Az esemény kapcsán most arról beszélt, hogy a Capitolium ostromát a demokraták csak ürügyként használják, hogy letartóztathassanak embereket, majd a börtönben bántalmazhassák őket. Óriási ovációt váltott ki a hívei körében, amikor azon a rendőrön gúnyolódott, aki lelőtte az egyik épületbe betört tüntetőt. Majd, mintegy felrakva a koronát az általa terjesztett összeesküvés-elméletekre, azt mondta, hogy szerinte 

az FBI provokátorokat épített be a tömegbe, hogy azok lázadásra bíztassák az embereket.

Donald Trump, az Atlantic újságírója szerint erős 14 hónapon van túl, amióta nem elnök. A legtöbb vesztes jelölt szép csendben visszavonul, általában ezt követeli meg tőle a pártja is. Trump esetében ennek ellenkezője történt, erősebb, mint valaha, és a Republikánus Párt fölötti kontrollja is minden eddiginél nagyobb. A legtöbb jelölt már az ő meséjét hangoztatja az elcsalt választásokról, ahogyan elszánt hívei is, akik a szombati arizonai nagygyűlésen a szavazóhelyiségek dolgozóinak letartóztatását követelték.

Nyitókép: Carlos Barria / Reuters

#Külföld#donald trump#capitolium ostroma#arizona#nagygyűlés

Címlapról ajánljuk