Külföld

Joe Biden szerint napokon belül indul az invázió Ukrajna ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 18:01

Az amerikai elnök szerint Washingtonnak oka van azt feltételezni, hogy Moszkva úgynevezett „Hamis Zászló Műveletre” készül.

Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, miután újabb csapatokat telepített a két ország határára – jelentette ki csütörtökön Washingtonban újságíróknak Joe Biden amerikai elnök.

Az az érzésem, hogy ez a következő néhány napban meg fog történni. Az orosz invázió jelentette fenyegetés nagyon erős

– tette hozzá az elnök.

Biden szerint Washingtonnak oka van azt feltételezni, hogy Moszkva úgynevezett „Hamis Zászló Műveletre” készül, hogy ürügyet teremtsen a belépésre. Ennek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik vagy erőforrásaik ellen azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást.

Az elnök szerint minden jel arra mutat, hogy Moszkva kész megtámadni Ukrajnát.

A Biden-adminisztráció egyik tisztségviselője szerdán közölte, hogy Oroszország újabb 7000 katonát vezényelt az ukrán határ mellett felsorakozott egységei mellé, valamint hamisnak minősítette Moszkva azon állításait, miszerint katonai erőket vontak ki a területről.

Az amerikai elnök azt mondta: nem kíván telefonon egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel utoljára szombaton tárgyalt. Szerinte továbbra is lehetséges a konfliktus diplomáciai megoldása. Az elnök azt is megjegyezte, hogy Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és azt tervezi, hogy diplomáciai utat jelöl ki az oroszok számára.

Nyitókép: Joe Biden elnök beszél a sajtó képviselőihez, mielőtt az ohiói Clevelandbe indul a Fehér Házból 2022. február 17-én Washingtonban. – Fotó: Getty Images

#Külföld#joe biden#ukrajna#oroszország#háború#invázió

Címlapról ajánljuk