Külföld

Oroszország visszavonja a csapatai egy részét az ukrán határról

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 10:08

Az orosz külügyminisztérium szerint megbukott a nyugati propaganda, mert háborút jósoltak, de nem lesz belőle semmi. A piacok kedvezően reagáltak a hírre. 

A déli és nyugati körzetekhez tartozó katonai alakulatok befejezték a küldetésüket, így visszatérnek a laktanyákba – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. 

A BBC tudósítása szerint azt is hozzátette: 

több hadgyakorlat még folyamatban van, azaz nem minden csapatot vonnak vissza a határról. 

Ezekben gyakorlatilag az összes katonai körzet, flotta és a légideszant részt vesz – mondta a szóvivő.

Február 20-án véget ér a térség másik nagyszabású gyakorlata, amelyben orosz és fehérorsz csapatok vesznek részt. Moszkva mintegy 130 ezer katonát vezényelt Ukrajna határára és nagyjából 30 ezer katona vesz részt a fehéroroszországi hadgyakorlatokon.

Az orosz bejelentésre kedvezően reagált a piac, erősödött a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest is.

Az orosz külügy közben a nyugati országok megszégyenülését ünnepli: „2022. február 15-e úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint a nyugati propaganda bukásának napja. Egyetlen puskalövés nélkül megsemmisültek és megszégyenültek” – jelentette be Maria Zaharova az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-oldalán.

Az Egyesült Államok név nélkül nyilatkozó tisztviselői múlt héten arról beszéltek, hogy Oroszország február 16-án megindíthatja Ukrajna elleni invázióját. Moszkva viszont azzal tagadta ezeket az állításokat, hogy határain belül bárhová vezényelhet csapatokat.

Nyitókép: Vadim Ghirda/MTI/AP

#Külföld#oroszország#ukrajna#háború#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk