Külföld

Klímacsúcs: az USA és az Egyesült Királyság dollármilliárdokkal tartozik a szegény országoknak

rtl.hurtl.hu

2022. november 7. 9:49

De Kanada és Ausztrália is jóval kevesebbet fizetett a vállalt támogatásoknál.

A COP27 klímacsúcs egyik legfontosabb témája a fejlődő országok támogatása. Az elérhető adatok szerint azonban az olyan gazdag országok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Auszrália dollármilliárdokkal vannak elmaradva a klímavédelmi támogatások kifizetése terén, írja a Guardian.

A Carbon Brief a gazdag országok klímaügyi anyagi hozzájárulásait veti össze az adott országok szén-dioxid kibocsátásának mértékével. A gazdag országok vállalták, hogy 2020-ra összesen 100 millárd dollárt fognak ilyen célra befizetni, de a vállalásnak nem tettek eleget. 

Ebből az Egyesült Államoknak a kibocsátása alapján 40 milliárd dollárt kellett volna befizetnie, amiből 2020-ra mindössze 7,6 milliárdot teljesített. Ausztrália és Kanada a harmadát fizette be a megállapított összegnek, míg az Egyesült Királyság a háromnegyedét, de így is adós még 1,4 milliárd dollárral.

A lap megjegyzi: a fejlődő országok szinte semmivel sem járultak hozzá a klímaváltozáshoz, ezért is a gazdag országok kötelessége a támogatás.

Nyitókép: Islam Safwat/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#klímacsúcs#éghajlatváltozás

Címlapról ajánljuk