Külföld

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Ukrajna nyitottságot mutatna a béketárgyalásra

rtl.hurtl.hu

2022. november 6. 8:09

Nem akarják rákényszeríteni Kijevet, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz az oroszokkal, csak a háború következményeitől szenvedő országok támogatását szeretnék a látszattal fenntartani. 

Arra biztatja az amerikai kormánya Ukrajna vezetését, hogy jelezzék Oroszországnak: nyitottak a tárgyalásokra – írta a hvg.hu a Washington Postra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy Joe Biden adminisztrációja azt is szeretné elérni, hogy a Volodimir Zelenszkij vezette adminisztráció fejezze be a béketárgyalások nyilvános megtagadását. Zelenszkij korábban többször is hangoztatta: nem hajlandó olyan Oroszországgal tárgyalni, amit Vlagyimir Putyin vezet.

A lap szerint az Egyesült Államok – a látszat ellenére – nem akarja Ukrajnát tárgyalásokra kényszeríteni az agresszorral, csupán 

a háború következményeitől szenvedő afrikai, európai és dél-amerikai országok támogatását szeretné így fenntartani. 

Az amerikaiak ugyanis észlelték, hogy több országban is aggodalmat váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij és környzete komminukációjukban elzárkóznak az oroszokkal való tárgyalásoktól. Volodimir Zelenszkij például azt mondta a Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk annektálásakor, hogy majd tárgyalunk az új elnökkel.

Nyitókép: Doug Mills/MTI/EPA/The New York Times pool

#Külföld#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij#vlagyimir putyin#egyesült államok#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk