Külföld

Figyelmeztették a rendőrséget a halloweeni tragédia előtt, mégsem tettek semmit

rtl.hurtl.hu

2022. november 1. 6:06

A dél-koreai kapitány azt mondta, szombaton már órákkal a tömegszerencsétlenség előtt hívták a rendőrséget, hogy aggasztóan sokan gyűltek össze a szűk utcában. A hatóságok reakciója „nem volt megfelelő”, ezért vizsgálatot indítanak az ügyben.

Nem volt megfelelő a tömeg ellenőrzése a szombati halloweeni ünnepség idején – mondta Yoon Hee-keun, szöüli rendőrkapitány a város halloweeni buliján történt tömegszerencsétlenséggel kapcsolatban. 

Ez volt az első eset, hogy a hatóságok hivatalosan is elismerték felelősségüket, eddig jellemzően úgy próbálták beállítani az eseményeket, hogy azokat a szerencsétlen körülmények okozták. 

Szöulban a szombati halloween-ünnepségre összegyűlt óriási tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tömegszerencsétlenségben 155-en haltak meg és 152-en megsérültek.

A BBC beszámolója szerint Yoon Heekeun kedden azt mondta, hogy 

a rendőrség reakciója kiábrándító volt, és korlátlan felelősséget érez a történtek miatt.

Az ügyben teljes körű vizsgálatot ígért, a rendőrség ugyanis több hívást is kapott a órákkal a tragédia előtt. Az első telefon már helyi idő szerint 18:34-kor befutott, ezt pedig a következő három és fél órában további 10 hívás követte. 

A rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a rendőrség gyors, szigorú és intenzív nyomozást végez majd annak megállapítására, hogy a hívások beérkezése után megtették-e a megfelelő intézkedéseket, és hogy a rendőrök megfelelően reagáltak-e.

A halloweeni bulinak egyébként nem volt főszervezője, így a további felelősök felkutatása jogilag nem lesz egyszerű. 

Yoon Suk-yeol elnök azonban kedden azt mondta: 

Ahelyett, hogy azon töprengnénk, hogy volt-e szervezője a rendezvénynek vagy sem, az emberek biztonságára kellene koncentrálnunk és ezt szolgáló intézkedéseket kellene hoznunk. 

Az elnök azt javasolta, hogy a jövőben használjanak drónokat és más digitális eszközöket a tömegek kezelésére. Yoon népszerűsége már a tragédia előtt is jelentősen csökkent. A rendőrség korábban azt mondta, a tülekedés napján egységeik jelentős részét a város másik részébe kellett vezényelniük, ahol az elnök ellen tüntettek. 

Nyitókép: Ahn Jung Dzsun/MTI/AP

#Külföld#szöul#halloween#halloweeni tragédia#dél-korea#tragédia

Címlapról ajánljuk