Külföld

Azzal vádolják a Pelosi-házba betörő férfit, hogy el akarta rabolni a házelnököt

rtl.hurtl.hu

2022. október 31. 20:20

A gyanúsítottnak volt egy listája azokról a személyekről, akiket meg akart támadni.

Ahogy arról nemrég az rtl.hu is beszámolt, súlyosan bántalmazta egy betörő Paul Pelosit, Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök férjét a házaspár kaliforniai otthonában.

A 82 éves üzletembert az incidens után azonnal kórházba szállították. A BBC most azt írja, hogy a 42 éves férfit – aki szélsőjobbos konteóhívő, és a saját gyermekeit is szexuálisan bántalmazhatta – nem csak testi sértéssel, hanem emberrablási kísérlettel is vádolják. 

A férfi a házelnököt kereste az ingatlanban, és állítólag azt kiabálta, hogy „hol van Nancy?”. Az indítékot még vizsgálják, de a rendőrség szerint „nem véletlenszerű tett” volt.

Az igazságügyi minisztérium hétfőn két szövetségi törvénysértéssel vádolta meg a gyanúsítottat, David DePape-et. Az egyik vádpont egy amerikai tisztviselő családtagjának megtorlásként elkövetett bántalmazása, amiért legfeljebb 30 év börtönbüntetés szabható ki.

A férfit Pelosi elrablásának kísérletével is megvádolták, amiért 20 év a maximális büntetés.

A gyanúsítottnál letartóztatásakor egy tekercs szalag, fehér kötél, egy második kalapács és zsinórok voltak – közölte az igazságügyi minisztérium. A bírósági dokumentumok szerint azt tervezte, hogy túszul ejti Pelosit, és „eltörte volna a térdkalácsát”, ha a házelnök hazudik neki. A 82 éves Pelosi azonban az ország másik felén, Washingtonban tartózkodott a támadás idején.

A támadás híre után hazarepült, hogy meglátogassa férjét a kórházban, ahol sikeresen megműtötték koponyatörés, valamint a kezét és a jobb karját ért sérülések miatt. A kockázati tőkebefektető – aki 1963 óta él házasságban Pelosival – várhatóan teljesen felépül.

„Gyermekeink, unokáink és én is összetörtünk és traumatizálódtunk az életveszélyes támadás miatt” – mondta Pelosi a hétvégén kiadott nyilatkozatában.

A gyanúsítottnak Pelosin kívül volt egy listája más személyekről is, akiket célba akart venni, és további támadásokat tervezhetett – mondták a BBC amerikai partnerének, a CBS Newsnak rendőrségi források.

A gyanúsítottat jelenleg egy San Franciscó-i börtönben tartják fogva, és a támadás miatt az állami rendőrség is külön vádat emelhet ellene.

Nyitókép: Nancy Pelosi – Fotó: Hannibal Hanschke / MTI / EPA

#Külföld#Nancy Pelosi#betörés#testi sértés#verés#rablás

Címlapról ajánljuk