Külföld

„A párkányon álltam, és néztem, ahogy meghalnak az emberek” – megszólalt a dél-koreai halloweeni katasztrófa túlélője

rtl.hurtl.hu

2022. október 30. 14:31

Legalább 153-an haltak meg az utcai bulin.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy hatalmas tülekedés tört ki Dél-Korea fővárosában, Szöulban egy halloween-utcabulin. A tragikus eseményekről számos videó is készült. Dél-koreai vezetők szerint akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és az emberek a tolongásban agyontaposták egymást.

Most a BBC-nek egy túlélő beszámolt arról, milyen volt átélni a tragédiát: „Az emberek elkezdtek nyomni hátulról, mint egy hullám – semmit sem tudtam tenni” – mondta. 

Nem tudtam aludni az éjszaka. Még mindig látom, hogy előttem halnak meg emberek.

Az informatikusként dolgozó indiai Nuhyil Ahammed végül fel tudott mászni egy párkányra, ahonnan tehetetlenül nézte az eseményeket. „A párkányon álltam, és néztem, ahogy meghalnak az emberek” – mondta. Elkeveredett barátaitól is, akik szerencsére szintén ki tudtak menekülni a tömegből.

A katasztrófa igazi mértéke csak akkor kezdett kiderülni, amikor megérkeztek a mentők, hogy kórházba szállítsák az áldozatokat. Annyi sérült volt, hogy a mentőknek többször kellett fordulniuk, mert tele voltak az autók. A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában.

A holttesteket pedig egy közeli sportcsarnokba szállították, hogy családtagjaik és barátaik azonosítani tudják őket. Eddig 153 halottról tudni, de valószínű, hogy ez nem a végleges szám. Szöulban városszerte oltárokat emeltek az áldozatok emlékére.

Három éve ez volt az első haloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást. A partira indulók közül sokan maszkot és halloweeni jelmezeket viseltek. Számos áldozat húszas éveiben járó nő. Az országos tűzoltósági hivatal és a belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy mintegy ötven embernek állt le a szíve, százan pedig megsérültek helyi idő szerint vasárnapra virradóra. Magyar áldozatról nem tudni.

Nyitókép: Chung Sung-Jun / Getty Images

#Külföld#szöul#tragédia#halott#halloween#utca#túlélő#beszámoló

Címlapról ajánljuk