Külföld

38 évig ült ártatlanul börtönben

rtl.hurtl.hu

2022. október 29. 9:33

A férfi ugyan végig hangoztatta ártatlanságát és már évtizedekkel ezelőtt DNS-tesztet kért, ezt csak nemrég végezték el.

Közel 40 évet töltött rácsok mögött a kaliforniai Maurice Hastings, akit pénteken végül kiengedtek a börtönből. A DNS-teszt tisztázta őt, amit már több mint 20 évvel ezelőtt kért, de akkor annak elvégzését elutasították.

Hastingset egy nő 1983-as megerőszakolása és megölése miatt ítélték életfogytiglani börtönre 1988-ban. A 69 éves férfi akkor még csak 35 éves volt.

Sok éven át imádkoztam, hogy eljöjjön ez a nap

– mondta Hastings az ítélet megsemmisítése után.

Csak szeretnék továbblépni. Nem fogok ujjal mutogatni másokra, nem vagyok megkeseredett, csak élvezni akarom az életet, amíg még tart

– mondta a 69 éves férfi.


A férfi szabadulása után a People magazin beszámolója szerint homárt fogyasztott, mert már régóta nem evett ilyesmit.

A DNS-vizsgálat közben arra is fényt derített, hogy a minta egy ismert elkövetőé, aki már korábban is részt vett nők megerőszakolásában és emberrablásban is, amiért 56 év börtönre ítélték. A férfi azóta meghalt a börtönben.

A mostani eset ismét rávilágította a figyelmet az Egyesült Államokban több helyen még érvényben lévő halálbüntetésre. Az ellenzői szerint, ha Hastings nem tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, hanem halálbüntetést kap, akkor talán soha nem érte volna meg a szabadulása napját.

Nyitókép: Los Angeles District Attorney's Office

#Külföld#kalifornia#ártatlan#börtön#egyesült államok

Címlapról ajánljuk