Külföld

Elon Musk megvette a Twittert, és gyorsan ki is rúgta a felső vezetőket

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 7:11

A világ egyik legnépszerűbb közösségimédia-platformja a világ leggazdagabb emberének kezébe került.

44 milliárd dollárért Elon Musk felvásárolta a Twittert, majd első dolga az volt, hogy kirúgta Parag Agrawal vezérigazgatót és két másik felső vezetőt, írja a CNN. A Tesla-vezér egyebek mellett 

újragondolná a Twitteren megjelenő tartalmak moderálását. Egyértelművé tette, hogy nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy kitiltják a többszörösen szabálysértő felhasználókat. 

Ezzel lehetőséget teremthet arra, hogy a korábban törölt Twitter-fiókok újra megjelennek a platformon. Ilyen lehet Donald Trump oldala is. A CNN szerint ha a volt amerikai elnököt újra felengedik a Twitterre, az a közelgő időközi választásokra, de a 2024-es elnökválasztási kampányra is hatással lehet. 

Musk küzdene a spambotok ellen is, azaz olyan álprofilok ellen, amelyek előszeretettel kommentelnek a nagy követőbázissal rendelkező oldalak bejegyzéseihez. A Reuters arról ír, hogy Musk megakadályozná, hogy a platform a megosztottságtól és a gyűlölettől visszhangozzon, bár hisz a cenzúra korlátozásában is. 

További kirúgások, leépítések is szerepelnek a tervei között, körülbelül 7500 alkalmazott helyzete lehet bizonytalan. 

A felső vezetőktől indoklása szerint azért vált meg, mert félrevezették őt. Egyelőre egyik szereplő sem kommentálta a történteket. 

Egy nappal a megvásárlás határideje előtt Musk szokatlanul hosszú bejegyzést írt arról, hogy a Twitter nem válhat olyan platformmá, amelyen bárki felelőtlenül posztolhat. Vásárlási szándékát azzal indokolta, hogy segíteni akarja az emberiséget, „amelyet szívből szeret”. 

Úgy vélte, fontos, hogy

a civilizáció jövőjének érdekében legyen egy nyilvános digitális tér, ahol vélemények és meggyőződések széles skáláját egészséges módon lehet ütköztetni anélkül, hogy erőszakhoz folyamodnánk.

Nyitókép: Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency

#Külföld#elon musk#twitter#felvásárlás#tesla#közösségi média#szólásszabadság#cenzúra

Címlapról ajánljuk