Külföld

HIV-pozitív és hepatitiszes bűnözőket is besoroz a Wagner-csoport

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 7:53

A fertőzött katonákat karszalaggal jelölik meg, sérüléseiket sokszor nem hajlandók ellátni – az ukrán titkosszolgálat szerint egyre nagyobb a feszültség emiatt a magánhadseregen belül.

Az orosz katonák oldalán harcoló privát hadsereg, a Wagner-csoport karszalaggal jelöli meg azokat a börtönökből besorozott elítélteket, akik HIV-pozitívak, vagy fertőző májgyulladásban szenvednek – írja a Pravda ukrán titkosszolgálati információkra hivatkozva.

A tény, miszerint több mint száz igazoltan HIV-vel vagy hepatitisszel fertőzött elítéltet soroztak be a metalosztroji 5. számú büntetőtelepen, azt mutatja, hogy ez a jelenség széles körben elterjedt gyakorlat lehet.

A piros karszalag azt jelenti, hogy viselője HIV-pozitív, a fehér a hepatitiszeseket jelöli.

Az ukrán titkosszolgálat szerint a wagneres katonák egyre dühösebbek emiatt: sokszor megtagadják a fertőzött betegek lőtt sebeinek vagy sérüléseinek ellátását. Az ukrán hatóságok azt is közölték, hogy már több olyan Wagner-katonát elfogtak, akik a kettő közül valamelyik betegségben szenvedtek.

Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin oligarcha, a Wagner-csoport megalapítója és vezetője. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#oroszország#toborzás

Címlapról ajánljuk