Külföld

Meghalt a világ eddigi legpiszkosabb embere, aki 60 évig nem fürdött

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. október 25. 14:53

A férfi 94 éves korában hunyt el és halála előtt pár hónappal fürdették meg a falu lakói.

94 éves korában meghalt egy iráni férfi, Amou Haji, akit a világ legpiszkosabb emberének titulált az iráni média, amiért évtizedek óta nem zuhanyzott – írja a DailyMail. A férfi azért döntött úgy, hogy letesz a tisztálkodásról, mert attól félt, hogy rosszul lesz tőle. Néhány falusinak azonban sikerült megmosdatnia őt életében még utoljára, ugyanis a halála előtt pár hónappal rávették, hogy víz alá álljon.

A férfi egykor azt mondta, hogy a fiatalkori érzelmi kudarcok miatt választotta a különc életmódot és az elszigetelődést. A tisztálkodás mellett idegenkedett még a friss ételektől és italoktól is, a kedvenc étele a rothadt tarajos sül volt, a vizet pedig egy rozsdás olajos kannából itta, mert így ízlett neki leginkább. Haji nem mindennapi szokásai pedig még nem értek itt véget: dohányzás helyett állati ürüléket szívott egy régi pipából.


Élete nagyrészét egy kis dél-iráni faluban, Dejgah-ban töltötte. Néhány aggódó helyi épített neki nyitott téglakunyhót, miután megelégelték, hogy a férfi egy földbe ásott lyukban alszik.

Az egyébként vitatott, hogy ki tartja a „világ legpiszkosabb embere” címet. Egy korábbi rekorder, a 67 éves indiai Kailash Singh például állítása szerint 39 éven keresztül nem mosakodott.

Nyitókép: AFP/Getty Images

#Külföld#világ#piszkos#ember#irán#legpiszkosabb#60#év#halál#elhunyt

Címlapról ajánljuk