Külföld

Előkerült az iráni falmászónő, azt mondta, csak „véletlenül” nem volt a fején hidzsáb

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 16:28

Sokak szerint kényszer hatására nyilatkozott, a reptéren mindenesetre hősként fogadták őt. 

Nagy tömeg fogadta a teheráni repülőtéren Elnaz Rekabit, azt az iráni sportmászót, aki fejkendő nélkül versenyzett egy dél-koreai versenyen. 

Iránban ugyanis több hete tüntetnek a szigorú vallási szabályok, valamint a nők elnyomása ellen. A demonstrációk azután kezdődtek, hogy Mahsa Aminit őrizetbe vette a helyi erkölcsrendészet, de a 22 éves nő az őrizetben meghalt. A rendőrség tagadta, hogy bottal verték volna a nő fejét, szerintük szívrohamot kapott.

A BBC tudósítása szerint 33 éves falmászót a reptéren hősként fogadták, fejkendő nélküli megjelenését ugyanis mindenki úgy értékelte, hogy kiáll a demonstrálók mellett. Elnaz Rikabi a vasárnapi verseny után váratlanul eltűnt, barátai napokig nem érték el őt, sokan pedig a biztonságáért is aggódtak, mert elkobozták tőle az útlevelét és a mobiltelefonját is. 

Szerdán a sportoló előkerült, akkor viszont már azt állította, hogy 

a hidzsábja csak „véletlenül” nem volt rajta.

A kijelentést – amelyet Instagram-oldalán és az állami tévében is elmondott – sokak szerint kényszer hatására tette.


Az iráni nőknek hajukat fejkendővel, karjukat és lábukat laza ruházattal kell eltakarniuk. A női sportolóknak akkor is be kell tartaniuk a szabályokat, amikor Iránt képviselik a külföldi versenyeken.

Elnaz Rekabit a teheráni reptérre való megérkezésekor családja várta, a sportoló fején fekete baseballsapka és kapucnis pulcsi is volt. 

Amikor megjelent a váróteremben, a tömeg azt skandálta, hogy „Elnaz egy hősnő”.

Az állami médiának később részletesen is elmondta, mi történt a versenyen. Azt mondta, hogy éppen az öltözőben volt, amikor „hirtelen és váratlanul” szóltak neki, hogy mennie kell már, mert ő következik. 

A cipőmmel és a felszerelésemmel voltam elfoglalva, elfelejtettem felvenni a hidzsábomat

– mondta. Azt is hozzátette, hogy kapott néhány szélsőséges kommentet az eset után, emiatt pedig feszültnek érzi magát. 

„Hála istennek, jó egészségben és biztonságban tértem vissza Iránba. Elnézést kérek az iráni néptől a zűrzavarért és aggodalmakért” – tette hozzá. Hivatalos nyilatkozata szerint nem voltak igazak azok a hírek, amelyek szerint nem tudtak vele kapcsolatba lépni a barátai és a családtagjai. „Ez nem történt meg. Pontosan úgy tértünk vissza Iránba, ahogy terveztük” – fogalmazott.

Hasonló nyomásgyakorlásról számoltak be azok az iráni sportolók is, akik korábban úgy versenyeztek, hogy nem volt rajtuk fejkendő. Néhányan közülük úgy döntöttek, nem is térnek vissza Iránba.

Nyitókép: MTI/EPA/IRIB

#Külföld#hidzsáb#irán#falmászás#Elnaz Rekabi

Címlapról ajánljuk