Külföld

Volt, aki inkább az oroszokkal akart maradni – videón a háború eddig legnagyobb fogolycseréje

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 7:59

Több mint 100 ukrán nőt engedtek el az orosz hatóságok, cserébe az ukránok is elengedtek ugyanannyi oroszt. Azaz csak majdnem.

Hétfőn összesen 218 embert engedtek szabadon az orosz és az ukrán hatóságok egy fogolycsere keretében, ami az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta az egyik legnagyobb ilyen akció.

Az ukránok között civilek és katonák egyaránt voltak, olyanok is, akiket Mariupol eleste után hurcoltak el az oroszok májusban. 

Köztük volt Viktoria Obidina orvos is, aki elmondta, az utolsó pillanatig titkolták előlük akciót. A nőt Mariupol elestekor elválasztották kislányától, most azt mondta: Elmegyek meglátogatni a lányomat – nagyon szeretném már látni őt. Az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a nők közül néhányan már 2019 óta foglyok voltak.

A szakadár „Donyecki Népköztársaság” vezetője, Denisz Pusilin szerint mindkét féltől 110 fogoly szabadon bocsátását várták, de ők csak 108 ukrán állampolgárt adtak át, mert ketten Oroszországban akartak maradni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti beszédében is téma volt a fogolycsere. Azt mondta, egyetlen emberről sem feledkeznek meg, mindenkit vissza fognak szerezni. Éppen ezért arra bátorította az ukránokat, hogy még több orosz hadifoglyot ejtsenek, mivel ez a jövőben további fogolycseréket tesz lehetővé.

Minél több orosz foglyunk van, annál hamarabb tudjuk kiszabadítani hőseinket. Minden ukrán harcosnak, minden frontparancsnoknak tudnia kell ezt

– mondta Zelenszkij, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek a sikerért, különösen azoknak, akik a megszállók elfogásával segítenek „feltölteni a cserealapot”.

#Külföld#Videó#ukrajna#fogolycsere#orosz-ukrán háború#oroszország#mariupol

Címlapról ajánljuk