Külföld

Elon Musk megsértődhetett, nem fizeti tovább az ukránoknak a műholdas internetet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 14. 15:37

A hivatalos indokolás szerint túl sokba kerül a SpaceX-nek az Ukrajnának adott húszezer Starlink terminál üzemeltetése, azt kérik az amerikai kormánytól, hogy vállalja át a költségeket. A harctéri Starlink-terminálok teszik lehetővé, hogy az ukrán egységek hatékonyan harcoljanak az orosz megszállók ellen, és kapcsolatban maradjanak egymással.

A CNN értesülése szerint a SpaceX figyelmeztette a Pentagont, hogy leállíthatja az ukrajnai műholdas internetszolgáltatás finanszírozását, hacsak az amerikai hadsereg nem fizet érte havonta több tízmillió dollárt.

Amióta tavasszal megérkeztek Ukrajnába, az Elon Musk űripari cége, a SpaceX által gyártott Starlink műholdas internetterminálok létfontosságú kommunikációs forrást jelentenek az ukrán hadsereg számára. A mobiltelefon- és internethálózatok megsemmisülésével gyakorlatilag a Starlink-rendszer az egyetlen működőképes kommunikációs csatorna Ukrajnában. A stabil műholdas kapcsolatot fenntartó harctéri Starlink-terminálok teszik lehetővé, hogy az ukrán egységek hatékonyan harcoljanak az orosz megszállók ellen, és kapcsolatban maradjanak egymással.

A SpaceX, az amerikai kormány, illetve magánszemélyek eddig nagyjából 20 000 Starlink műholdas egységet adományoztak az ukrán hadsereg számára. Elon Musk múlt hét pénteken azt közölte Twitteren, hogy a művelet 80 millió dollárba került a SpaceX-nek, és az év végéig meghaladja a 100 millió dollárt. Most pénteken tételesen leírta, hogy milyen összetevői vannak a Starlink üzeeltetésnek, ami havonta húszmillió dollárt emészt fel:


A CNN által megszerzett dokumentumokból most az derült ki, hogy a SpaceX nem kívánja tovább saját zsebből biztosítani az ukrajnai műholdas internetszolgáltatást. A SpaceX levelet küldött a Pentagonnak, amiben azt kérték, hogy a Pentagon vegye át a Starlink ukrán kormányzati és katonai használatának finanszírozását. SpaceX állítása szerint az év hátralévő részében az ukrajnai műholdas internet üzemeltetése több mint 120 millió dollárba, a következő 12 hónapban pedig közel 400 millió dollárba kerülhet.

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy a meglévő terminálokat határozatlan ideig finanszírozzuk” – írta a SpaceX kormányzati értékesítésért felelős igazgatója a Pentagonnak a szeptemberi levélben.

A SpaceX által a Pentagonnak küldött és a CNN által látott dokumentumok között szerepel egy korábban nem közölt közvetlen megkeresés, amelyet az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok intézett Muskhoz még júliusban, további 8000 Starlink-terminált kérve az ukrán hadsereg számára.

Musk megsértődhetett

A SpaceX visszalépése Ukrajna közvetlen támogatásától nem meglepő annak fényében, hogy Elon Musk október elején egy az orosz érdekekkel összhangban lévő béketervet vázolt Twitteren, mire össztűz zúdult rá. Például Andrij Melnyk, Ukrajna németországi nagykövete válaszában azt írta (szabad fordításban), hogy „menj a picsába – ez az én nagyon diplomatikus válaszom neked, Elon Musk”. 
 


Elon Musk pénteken azt mondta, azzal, hogy a Pentagont felkérte, vegye át a Starlink ukrajnai számláját, csak az ukrán diplomata tanácsát követte:


Elon Musk nagy vihart kavart béketerve után nem sokkal már arról érkeztek jelentések, hogy akadozik a Starlink-szolgáltatás Ukrajnában, bár akkor ezt még az ukrán egységek gyors előrenyomulásával magyarázták egyes szakértők.

Nyitókép: Alex Chan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#elon musk#spacex#Starlink#ukrajna#diplomácia#műholdas internet

Címlapról ajánljuk