Külföld

„Minden civilt meg kellett ölnünk” – orosz katonák lehallgatott hívásain az ukrán háború borzalma

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 30. 20:26

Orosz katonák a háború első heteiben rendszeresen telefonáltak haza, hogy elmondják, mi zajlik valójában Ukrajnában. A hívásokat lehallgatták, és most nyilvánosságra kerültek. 

A New York Times több mint négyezer lehallgatott telefonhívás felvételét szerzezte meg, amiken a Kijev elfoglalására indított, kudarcba fulladt orosz támadásban részt vevő katonák beszélgetéseit lehet hallani otthon lévő rokonaikkal, és barátaikkal, az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdetén. A mobiltelefonos hívásokat Bucsa környékéről indították a katonák, 22 mobiltelefonról, amit többen is használtak, az orosz hadsereg szabályainak megsértésével. A hívásokat az ukrán hatóságok le tudták hallgatni, és rögzítették is azokat.

A Times közlése szerint majdnem két hónapon át vizsgálták a felvételeket, amikből egy szeptember 28-án megjelent cikkben közöltek részleteket. Azokban a katonák brutális őszintéséggel beszélnek arról, milyen rosszul áll a Kijev elfoglalására indított akció, hogy milyen nagy veszteségeket szenvedtek el, megerősítve az akkor megjelent híreket, hogy az orosz katonák csak az utolsó pillanatban tudták meg, hogy Ukrajnába vezénylik őket, és úgy küldték őket harcolni, hogy nem volt megfelelő felszerelésük és ellátmányuk.

Emellett gyakorlatilag beismerik, hogy háborús bűnöket hajtottak végre civilek lemészárlásával, és azt, hogyan fosztogattak, és loptak el mindent az ukrán házakból, amit csak mozdítani lehetett.

„Átvertek minket”

A katonák megerősítették, hogy azt mondták nekik, csak kiképzésen vannak, és fogalmuk sem volt arról, hogy Ukrajnába vezénylik őket harcolni. Egy Szergej nevű katona az anyjának elmondta:

Senki sem mondta, hogy háborúba fogunk menni. Egy nappal az indulás előtt szóltak.

Egy Nyikita nevű katona közölte egyik barátjával, hogy „átvertek minket”, míg egy Alekszej nevű katona a barátnőjének elmondta:

Fogalmam sem volt róla, hogy ez fog történni. Azt mondták, hogy kiképzésre megyünk. Ezek a rohadékok semmit sem mondanak nekünk

A telefonhívásokból a katonák megtudhatták Ororszországban lévő rokonaiktól, hogy az orosz propaganda azt közvetítette, nyerésre állnak, az ukrán hadsereg pedig megsemmisült, letették a fegyvert és már nem is létezik. Egy anyuka a fiának elmondta:

Azt mutatják a tévében, hogy szaunáztok, és kenyeret sütnek nektek.

Egy Ilja nevű katona a barátnőjét kérdezte arról, mit mondanak otthon. Arra a kérdésére, hogy „mikor fogja Putyin befejezni ezt az egészet”, barátnője közölte vele, hogy az orosz elnök szerint „minden a terv szerinte szerint halad”. Mire Ilja közölte vele:

Nagyon nagyot tévedett.

A valóság, ahogy az nem sokkal később az egész világ számára is nyilvánvalóvá vált, egészen más volt. Az ukrán hadsereg sokkal hatékonyabban vette fel a támadó orosz hadsereggel a küzdelmet, mint amire bárki számított, és nem csupán megállították az előrenyomulást, hanem szinte megsemmisítő vereséget mértek a Kijev felé közelítő orosz csapatokra.


Egy Alekszandr nevű katona elmondta:

Nem tudjuk bevenni Kijevet. Csak falvakat foglalunk el, ez minden.

Míg egy másik közölte az élettársával:

Egycsapásra akarták megcsinálni az egészet, de rohadtul nem működött.

Egy Alekszandr nevű katona egyenesen kijelentette:

Putyin bolond. El akarja foglalni Kijevet, de esélyünk sincs rá.

Egy Szergej nevű katona az anyjának, apjának és barátjának több hívásban elmondta:

A pozíciónk szar. Védekező állást vettünk fel. A támadásunk leállt. Egy csomó légideszantos van előttünk. Kurvára megtámadták őket. Tankok és páncélosok égtek. Felrobbantottak egy hidat és egy gátat. Elárasztották az utakat. Nem tudunk haladni.

orosz katonak lehallgatott telefonhívások
Kiégett orosz tankok és páncélosok Bucsában. Fotó: Chris McGrath/Getty Images

Egy hívásban egy Nyikita nevű katona közölte:

Az ukránok előretörnek, mi meg csak állunk itt. Sosem gondoltam volna, hogy ekkora szarba kerülünk.

„Mészárszékre küldtek minket”

A katonák hatalmas veszteségekről számoltak be az otthoniaknak, miközben az orosz propaganda azt állította, hogy alig veszítettek katonákat. Egy Nyikita nevű katona az anyjának elmondta, hogy „az ezred hatvan százaléka meghalt”, míg egy Jevgenyij nevű katona a barátnőjével közölte, hogy „a kosztromai ezredemből senki sem maradt”.

Szergej az anyjának elmondta:

Négyszáz ejtőernyős volt, de csak 38-an élték túl. Mert a parancsnokaink mészárlásba küldték a katonáinkat.

A hatalmas veszteségeket az otthoniak is megerősítették a Ukrajnában harcoló katonáknak. Egy Iván nevű katonának a barátnője elmondta:

Ványa, egymás után érkeznek a koporsók. Egymás után temetjük a férfiakat. Ez egy rémálom.

„Idióták parancsai miatt”

Az orosz hadsereg meglepően gyenge teljesítménye szinte mindenkit meglepetésként ért, és a háború elején több cikk is elemezte, hogy ez miért lehet. Az egyik visszatérő elem, amivel a rossz teljesítményt magyarázták, a tisztek alkalmatlansága volt, ami miatt káoszba fulladt a Kijev elfoglalására indított hadművelet.

Ezt megerősítették az elfogott telefonhívások is, amikben a katonák a feletteseiket szidták, akik „nem tudnak semmit, csak nagyokat mondani az egyenruhájukban”. Szergej a barátnőjének elmondta:

Csak arra gondolok, milyen mázlista vagyok, hogy még élek. Néhány kibaszott idióta parancsai miatt. 

Egy Nyikita nevű katona a barátnőjének elmondta:

A saját csapataink lőttek minket. Azt hitték, hogy ukránok vagyunk. Azt hittük, hogy végünk van.

„Minden civilt meg kellett ölnünk”

Az oroszok visszavonulása után derült fény a mostanra már hírhedté vált bucsai mészárlásra, miután a terület visszafoglalása után több mint ezer holttestet találtak Bucsában és környékén, köztük sok olyan áldozatát, akiket megkötözött kézzel gyilkoltak meg. A hazatelefonáló katonák már akkor elmondták, hogy mi történt, amikor a terület az oroszok irányítása alatt állt. 


A Szergej nevű katona a barátnőjének elmondta, azt a parancsot kapták, hogy öljenek meg minden civilt, aki csak látnak, mert leleplezhetik, hogy hol táboroztak le, majd a holttesteket vigyék az erdőbe. Egy telefonbeszélgetés alatt elmesélte neki, hogyan vettek őrizetbe három férfit, aki elment az épület előtt, ahol letáboroztak.

Őrizetbe vettük őket, levetkeztettük őket, és átnéztük a ruháikat. Aztán le kellett dönteni, hogy elengedjük-e őket. Ha megtesszük, elárulhatják, a pozíciónkat. Szóval úgy döntöttünk, hogy lelőjük őket az erdőben.

Miért nem vettétek őket fogságba? – kérdezte a barátnő, mire Szergej azt mondta: akkor etetni kellett volna őket, és magunknak sincs elég kajánk.

Pár héttel később Szergej az édesanyjának elmondta, hogy a hadiszállásuk közeli erdőben hegynyi holttestek vannak.

Soha életemben nem láttam ennyi holttestet. Elcseszett az egész.

Loptak mindent, ami mozdítható

A háború első heteiben már arról érkeztek beszámolók Ukrajnából, hogy az orosz katonák fosztogatni kezdtek az elfoglalt területeken. A telefonhívásokban több katona is azt ígérte, hogy „trófeákat” visznek haza, azaz az ukrán házakból és lakásokból ellopott holmikat: televíziókat, szerszámokat, ruhákat, horgászfelszereléseket, húsdarálókat, porszívókat. És pénzt.

Egy katona azzal hívta fel barátnőjét, hogy kezdjen el eladó lakásokat nézegetni.

Szóval, bementünk ebbe a házba. Misával kinyitottunk egy páncélszekrényt. 5,2 millió (rubel) volt benne.

Amikor a barátnője közölte vele, hogy tegye vissza, az Alekszandr nevű katona közölte vele:

Nem vagyok hülye. Egy egész lakás van a zsebemben.

A katonák még válogathattak is. Egyikük azt kérdezte barátnőjétől:

Milyen tévét szeretnél? LG vagy Samsung? Két srác akkora tévéket szerzett, mint az ágyunk.

Nyitókép: Tömegsírokat tárnak fel az ukrajnai Bucsa városában. Fotó: Anastasia Vlasova/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#orosz katonák#telefonhívások#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk