Külföld

Videón, ahogy nyílegyenesen aknákra hajt egy orosz páncélos – látványos megsemmisülés lett a vége

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 13. 21:43

Csak találgatni lehet, hogyan nem vehette észre a kettős sorba rendezett, messziről is jól látható aknákat a mnogocelevoj tyagacs ljogkij bronyirovannij vezetője.

A fél világ azt találgatja szerda óta, hogy mi a magyarázat erre az ukrán drónvideóra:


A széles körben megosztott és kommentált videón az látható, hogy valahol Ukrajnában egy orosz MT-LB lánctalpas, azaz többcélú, kétéltű páncélozott szállító és vontató jármű (mnogocelevoj tyagacs ljogkij bronyirovannij) felhajt egy aszfaltozott útra, amin két sorban TM-62 típusú harckocsiaknák voltak lerakva. A MT-LB nyílegyenesen az aknák felé tart, majd lassítás nélkül rá is hajt az első sorra.

A robbanás megsemmisítő erejű volt. A páncélozott jármű gyakorlatilag szétesett, a detonáció felszakította a padlólemezt, lángok csaptak ki a jármű összes nyílásából.

Nem tudni, hogy hány katona tartózkodhatott a páncélosban, a videón egy fő – feltehetően a sofőr maga – látható, amint a roncs mögé ballag, majd klasszikus szláv guggoló pózban nézi a Z-jellel ellátott füstölgő ócskavasat.

A videóra alapvetően három magyarázat lehetséges:

  1. Önszabotázs: a páncélos vezetője szándékosan hajtott az aknákra.
  2. Harctéri vakság: a páncélos vezetője nem látta az aknákat, véletlenül hajtott rájuk.
  3. Képzetlenség: frissen besorozott és kiképzett katona vezette a páncélost, bevetési tapasztalat híján nem ismerte fel a nyilvánvaló veszélyt.

Csütörtökön egyébként megjelent egy hosszabb videó is az esetről, amin az látható, hogy az MT-LB lánctalpas tüzérségi tűz elől próbált menekülni, így elképzelhető az is, hogy pánikba esve hajtott egyenesen az aknákra az orosz katona. 

#Külföld#orosz-ukrán háború#páncélos#robbanás#akna#ma

Címlapról ajánljuk