Külföld

„Levadásszuk és agyonlőjük őket, mint a disznókat” – kezdődik a bosszú Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 7:37

Az ukrán titkosszolgálatok eddig 1309 kollaboránst fogtak el, közülük 450-et már ki is végeztek.

A Daily Mail nagy cikkéből kiderül, hogy az ukrán állami titkosszolgálatok már 1309 árulót azonosítottak, akik szerintük bizonyítottan együttműködtek az orosz erőkkel. A lap azt is tudni véli, hogy a kollaboránsok közül már 450 embert ki is végeztek. 

Amikor az oroszok elfoglalták a kelet-ukrajnai Balaklija városát, a helyi rendőrőrsöt kínzókamrává alakították át. A lakosok egy részét az itteni, túlzsúfolt cellákba vitték, ahol megverték és árammal gyötörték őket.

A kihallgatásokat az orosz tisztviselők hajtották végre – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek a város múlt havi visszafoglalása után kerültek az ukrán vezetéshez. Az oroszokat helyiek is segítették, az árulók között volt feltüntetve Oleg Kalaida is, aki egy baromfitelepet vezetett a térségben, előtte azonban az ukrán biztonsági szolgálatoknál dolgozott. Kalaidából rendőrfőnököt csináltak az oroszok, miután beleegyezett, hogy együttműködik a megszállókkal. 

Az állítólagos kollaboránsok felkutatása jelenleg is zajlik, a Daily Mail kijevi forrásai szerint ezeket az embereket nem védi semmilyen törvény.

Levadásszuk és agyonlőjük őket, mint a disznókat.

– mondta Anton Gerascsenko, belügyminisztériumi tanácsadó.

Gerascsenko szerint ezek az emberek anyagi hasznot reméltek attól, ha az orosz megszállókat segítik. „A hatalom és a pénz fontosabb volt nekik mint a saját nemzetük” – állítja az ukrán kormány egyik meg nem nevezett minisztere.

A Daily Mail számos példát bemutat a gyors átállására, az egyik legszembetűnőbb átváltozás Vaszilivkában, egy dél-ukrajnai városban történt, ahol Natalia Romanycsenko, egykori színésznő, Putyin bájos polgármestere lett. Az egyedülálló anya, képeket tesz közzé a közösségi oldalakon két kisfiáról, akik szovjet katonai egyenruhát viselnek. 

Visszatérve Balaklijára és a kollaboráns Kalaidára: helyi tisztviselők azt mondták ukrán újságíróknak, hogy az egykori rendőr „saját akaratából működött együtt” az oroszokkal, amiért a megszállók tábornoki ranggal jutalmazták. Most akár 15 év börtönt is kaphat hazaárulásért. Kalaida felesége, aki a tűzoltóság operátoraként dolgozott, szintén együttműködött az oroszokkal, de őt még nem sikerült kézre keríteni.

Nyitókép: Chris McGrath / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#kollaboráns#áruló

Címlapról ajánljuk