Külföld

A Kreml az egekbe magasztalta Muskot a nagy felháborodást kiváltó békeötleteiért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 21:43

Elon Muskot ki kellene tüntetni, mondta Medvegyev, miután a világ leggazdagabb embere az orosz propaganda közhelyeit szajkózta a Twitteren.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Elon Musk szerdán hatalmas felzúdulást keltett azzal, hogy szavazást kezdeményezett az orosz-ukrán háború befejezését célzó békeötleteiről Twitteren.

A több mint 107 millió követővel rendelkező Musk négy pontba szedte javaslatait:

  • Új választások az elcsatolt régiókban az ENSZ felügyelete mellett. Oroszország kivonul, ha ez a nép akarata.
  • A Krím formálisan Oroszország része, ahogy 1783 óta az volt (Hruscsov hibájáig).
  • A Krím vízellátását biztosítani kell.
  • Ukrajna semleges marad.

Mint arra rengetegen rámutattak, a fenti négy javaslattal a háború kérdéseiben járatlan Musk gyakorlatilag kritika nélkül átvette az orosz háborús propaganda szólamait, és hatalmas nyilvánosságot adott azoknak az egyik legnagyobb nyugati közösségi média platformon. Ukrán és nyugati diplomaták, politikusok sorban ítélték el Muskot, és maga Zelenszkij elnök is reagált rá, azt kérdezve követőitől, hogy melyik Elon Muskot szeretik jobban, aki Ukrajnát támogatja, vagy aki Oroszországot.

Mostanáig egyébként több mint 2,7 millió szavazat érkezett a négypontos Musk-békecsomagra, a twitteres szavazók 41 százaléka egyetértett vele, 59 százaléka elutasította azt.

Miközben Ukrajna és szövetségesei szerint Musk a nagy felháborodást kiváltó javaslataival egyértelműen oroszbarát közhelyeket szajkózott, az orosz diplomácia valósággal felállva tapsolt az amerikai milliárdosnak, írja a Daily Beast.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy Musknak kitüntetést kellene adni.

Musk megérdemli, hogy rendkívüli tiszti ranggal tüntessék ki

– mondta Medvegyev.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy örül annak, hogy Musk ezt a békeszerződést javasolja.

Valójában nagyon pozitív, hogy olyasvalaki, mint Elon Musk, békés kiutat keres a válságból

– mondta Peszkov, hozzátéve, hogy Musk javaslatai figyelemreméltóak. Peszkov szerint a világ vezetői és az ukrán tisztviselők jobban tennék, ha meghallgatnák Muskot.

A béke elérése Oroszország feltételeinek teljesítése nélkül teljesen lehetetlen

– mondta Peszkov.

A Daily Beast cikke a jelenséggel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy Oroszország hónapok óta próbálja dezinformációs kampányokkal a nyugati közvéleményt úgy befolyásolni, hogy azzal aláássa az Ukrajnának nyújtott nyugati, főként amerikai támogatást.

Musk később próbálta tompítani bejegyzéseinek oroszbarát élét, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt igyekezett megnyugtatni, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát.

Továbbra is nagyon támogatom Ukrajnát, de meggyőződésem, hogy a háború masszív eszkalációja nagy kárt okoz Ukrajnának és valószínűleg a világnak

– írta Musk Zelenszkij tweetjére válaszolva.

Nyitókép: Alejandro Garcia / EFE / EPA / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#elon musk#twitter#orosz propaganda

Címlapról ajánljuk