Külföld

Letartóztattak egy ötödikes orosz kislányt, mert kék-sárga profilképe volt

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 12:58

Az ukrán zászló színeit használva beszélgetett osztálytársaival, az iskolából vitték el a rendőrök, majd lakását is átkutatták. 

Az orosz rendőrség letartóztatott egy ötödik osztályos kislányt, akit édesanyjával együtt egy moszkvai iskolából vittek el, mert a két-sárga színű profilképet használva beszélgetett osztálytársaival egy csevegőprogramban – jelentette a Meduza című orosz lap. A tízéves kislányt az iskola igazgatója jelentette fel az orosz belügyminisztériumnál.

Az anya elmondása szerint először az iskolába hívatták be, ahol kislánya profilképéről kérdezgették, valamint arról, hogy miért hagyja ki az iskola hazafias nevelésről szóló óráját. Szeptember végén az igazgató már a belügyminisztériumhoz fordult a lány miatt, azt kérve, hogy ellenőrizzék a lány családját. Emellett a rendőrséget is megkereste, hogy hassanak az anyára a gyerek oktatásával kapcsolatban.

Október 5-én délelőtt aztán rendőrök mentek a tízéves kislányért az iskolába, és, miközben anyja oda tartott, kihallgatták, olyanokat kérdezve tőle, hogy anyja dolgozik-e és, hogy mivel töltik szabadidejüket. Majd mindkettőjüket külön-külön bevitték a rendőrségre, ahol három órán át tartó kihallgatáson estek át, ami alatt átnézték a nő telefonját, hogy kikkel, miről beszélgetett. 

Majd, miután elengedték őket, váratlanul rendőrök jelentek meg az otthonukban, és mindenféle engedély és házkutatási parancs nélkül végignézték telefonjaik és laptopjaik böngészési előzményei, és „még az ágyneműket is átkutatták”. Majd közölték velük, hogy rákerültek az úgynevezett „megelőző listára”, azaz egy olyan rendőrségi listára, ahol veszélyesnek minősített, emiatt megfigyelés alatt tartott személyeket tartanak számon.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Getty Images.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#iskola#kislány#iskolás#rendőrség

Címlapról ajánljuk