Külföld

Egy iráni anya azt állítja, agyonverték tizenéves lányát az egyik tüntetésen

rtl.hurtl.hu

2022. október 8. 15:56

Nasreen Shakarami szerint a hatóságok kilenc napig titokban tartották lánya halálát, majd a család kívánsága ellenére elvitték a holttestet a hullaházból, hogy egy távoli területen temessék el. 

Egy 16 éves iráni lány édesanyja azt állítja, hogy a lányát a fejére mért ütésekkel ölték meg az egyik hidzsábellenes tüntetés feloszlatása közben – írja a Sky News.

A hivatalos közlés szerint a tinédzser, Nika egy magas épületből zuhant a halálba, de anyja, Nasreen Shakamari ezt vitatja. A fiatal lány lett a tüntetések új ikonja a 22 éves Mahsa Amini halála után (akit őrizetbe vett és valószínűleg agyonvert az erkölcsrendészet, amiért nem viselte megfelelően a nők haját elfedő kendőt – az ügyről itt írtunk bővebben). 

Emberi jogi csoportok becslései szerint az elmúlt három hétben több tucatnyi tüntetőt öltek meg a hatóságok, köztük gyerekeket. 

Nika Shakamari anyja az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa perzsa nyelvű részlegének küldte el a videoüzenetét, amelyben közölte: szerinte a hatóságok balesetnek akarják beállítani a lánya halálát. 

A törvényszéki jelentésekre hivatkozva a nő elmondta, a lánya a fejért ért többszöri ütés következtében halt meg: a teste sértetlen volt, de néhány foga, az arcában lévő csontok és a koponyája hátsó részének egy része eltört – tette hozzá. 

A hét elején Irán rendőrfőnöke, Hossein Ashtari tábornok azt állította, hogy a tinédzser egy épületben volt, és gyülekezés közben esett le annak a tetejéről. 

Shakarami elmondta: lánya szeptember 19-én délután hagyta el teheráni otthonát, hogy csatlakozzon a hidzsábellenes tüntetésekhez. A következő néhány órában többször is beszéltek telefonon, ekkor az anya könyörgött a lányának, hogy menjen haza. Utoljára éjfélkor beszéltek, aztán Nika mobilja többé nem volt elérhető. Ez azután történt, hogy Nika és a barátai menekülés közben a hatóságok nevét kiabálták – állítja a nő. 

Másnap reggel a család rendőrőrsökön és börtönökben kereste Nikát, de kilenc napig nem kaptak hírt a hollétéről. A hatóságok végül a 10. napon adták át a holttestet. Shakarami elmondta, hogy a tervezett temetés napján megtudták: a holttestet elrabolták a hullaházból, és egy másik faluba vitték, ahol szigorú biztonsági intézkedések mellett temették el. A lány halálát követően a közösségi médiában elterjedt a fekete pólót és bob frizurát viselő, szemceruzával kisminkelt Nika fotója. 

Nyitókép: Marco Cantile/LightRocket via Getty Images

#Külföld#irán#nika shakamari#masha amini#tüntetés#hidzsáb#nők jogai

Címlapról ajánljuk