Külföld

New York Times: mégis az ukránok robbanthatták fel Putyin ideológusának lányát

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 21:55

Az eset miatt nem felhőtlen a viszony Washington és Kijev között.

Amerikai tisztviselők azt állítják, ukránok követték el a Darja Dugina elleni augusztus végi merényletet – írta a New York Times alapján a 444. Az amerikaiak a cikk szerint erről előre nem tudtak, és ezért el is marasztalták az ukránokat.

Darja Dugina az orosz ultranacionalista ideológus, Alekszander Dugin lánya volt, és ő maga is közszereplő volt politikai kommentárorként. Dugin és lánya együtt voltak egy eseményen, de az apa az utolsó pillanatban döntött úgy, másik autóval megy, így a felrobbantott autóban csak lánya veszítette az életét.

Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, sokáig egy Putyin-ellenes orosz terrorcsoportot gyanítottak a robbantás mögött. A New York Times forrásai szerint azonban az ukrán kormány állt a támadás mögött, és az igazi célpont az apa, Dugin volt. Washingtonban állítólag arra panaszkodnak, hogy az ukránok nem osztanak meg velük titkosszolgálati információkat, pedig az USA fordítva ezt teszi.

Nyitókép: Alekszandr Dugin orosz ideológus a meggyilkolt lánya, Darja Dugina újságíró, filozófus ravatalán a moszkvai Osztankinói tévétoronyban 2022. augusztus 23-án. – Fotó: Makszim Sipenkov / MTI /EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk