Külföld

A KGB utódszerve konkrét történettel állt elő Alekszandr Dugin lányának megöléséről

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 22. 15:00

Természetesen az ukránokat találták felelősnek.

A KGB utódszerve, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán titkosszolgálatokat vádolta meg hétfőn azzal, hogy megszervezték és végrehajtották a szélsőségesen nacionalista nézeteiről ismert filozófus, Alekszandr Dugin lányának meggyilkolását. Erről az AP hírügynökség tudósít.

Hétfői közleményében az FSZB egy ukrán állampolgárt, Natalja Vovkot nevezte meg a gyilkosság elkövetőjeként. A szolgálat szerint a nő júliusban érkezett Oroszországba 12 éves lányával, és abban az épületben bérelt lakást, ahol Daria Dugina élt. Vovk és lánya is részt vett azon a nacionalista rendezvényen, ahonnan távozóban Alekszandr Dugin lánya életét vesztette, amikor autója felrobbant – állítja az FSZB, amely szerint Natalja Vovk ezután Észtországba menekült.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója tagadta, hogy Ukrajnának köze lett volna a merénylethez. Egy volt orosz parlamenti képviselő, Ilja Ponomarev azt állította, hogy egy orosz partizáncsoport követte el a gyilkosságot. Ilja Ponomarevet kitiltották Oroszországból, miután 2014-ben egyedüliként szavazott a Krím megszállása ellen – írta a Deutsche Welle.

A volt képviselő szerint a Nemzeti Köztársasági Hadsereg egy Oroszországon belül működő földalatti mozgalom, amely meg akarja buktatni a putyini rezsimet. Ilja Ponomarev azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban több partizánakciót is elkövettek.

Az AP és a Deutsche Welle is megjegyzi, hogy nem teljesen világos, Alekszandr Dugin valójában mekkora befolyással bírt Putyinra, de az Oroszország világban elfoglalt helyéről alkotott nézeteivel összhangban áll a Kreml politikája. A Deutsche Welle moszkvai irodájának volt vezetője szerint Daria Dugina nemcsak követője volt apjának, de lényegében titkára is.

Daria Dugina utoljára csütörtökön tűnt fel az orosz tévében, ahol arról beszélt, hogy Amerika „zombitársadalom”, ahol az emberek úgy ellenzik Oroszországot, hogy a térképen sem tudnák megtalálni.

Nyitókép: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#alekszandr dugin#daria dugina#merénylet

Címlapról ajánljuk